Brute pech voor Vincent Kompany? Think again!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Brute pech voor Vincent Kompany? Think again!

Topsportadvies volgt de media op de voet. Speculaties over de oorzaak van het blessureleed bij Vincent Kompany komen uit alle hoeken. Verscheidene dokters, therapeuten en aanhangers gaven reeds hun visie. Ook wij hebben een visie. Eén die gebaseerd is op wetenschappelijke kennis. Opdat jullie het bos weer door de bomen zou zien, zetten we even alles op een rijtje en leggen we hier en daar een brug.

Historiek

  • 2008: Vincent Kompany gaat aan de slag bij Manchester City
  • 2009: Hij sukkelt met een vervelende teenblessure
  • eind 2009: De Italiaan Roberto Mancini wordt trainer bij Manchester City
  • 14 april 2010: Vincent Kompany krijgt een dochter
  • Eind 2012: Kompany loopt een liesblessure op
  • 7 juni 2013: België-Servië. België wint met 2-1, de held Kompany speelt de match uit met een gebroken oogkas en neus
  • Vanaf 2013 heeft Vincent Kompany doorlopend blessures aan de kuit (5x) en de lies (15x).
  • 2016: Vincent Kompany mist het EK door een spierscheur aan de dij, volgens de media was het de lies!

Waar zou de oorzaak liggen van het blessureleed van dit supertalent? Wij zijn van mening dat er nooit één oorzaak is. Een symptoom is steeds een optelsom van allerhande gebeurtenissen.

In 2009 kampte Kompany met een blessure aan de teen. Daarvoor kreeg hij gemiddeld 5 injecties voor elke match toegediend! Deze injectie bestond uit NSAID’s (niet-steroïdale anti-inflammatoire drug) en lokale anesthetica. De NSAID’s zorgen ervoor dat ontsteking onderbroken wordt zodat de voetballer geen last meer heeft van die vervelende pijn en zwelling. Er is weliswaar ook een nadeel aan verbonden! Als gevolg van dit medicijn gaat het letsel nooit helemaal herstellen. De ontsteking is eigenlijk een herstelproces, wat door de injectie onderbroken wordt. Het herstel wordt dus nooit helemaal afgerond en het immuunsysteem blijft de hele tijd sluimerend actief. Het wordt nooit uitgeschakeld! Dit heet een laaggradige ontsteking of low grade inflammation. In de bloedbaan circuleren nu continue ontstekingsstofjes. Deze maken weefsels kapot waaronder bot, pezen en spieren.  Of zorgt een minder goeie stabiliteit ter hoogte van zijn grote teen na zijn operatie voor een verminderde voetstabiliteit waardoor de kuit extra wordt belast?

Misschien was dit de trigger tot het oplopen van peesletsels bij Kompany?

Eind 2009 werd de trainer van Manchester City vervangen door de Italiaan Roberto Mancini. Toen verscheen in de krant een artikel over het dieet dat deze trainer zijn spelers aanraadde. Pizza en wijn stonden regelmatig op het menu. Misschien heeft Vincent Kompany dan slechte eetgewoontes aangenomen, iets wat een low grade inflammation nog meer in de hand werkt. Geraffineerde koolhydraten zoals pasta en pizza maken namelijk de menselijke darmwand kapot. Op die manier kunnen stoffen in ons bloed binnendringen, waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt. Er circuleren bijgevolg nog meer ontstekingsstofjes in het bloed!

Daarenboven hebben mentale druk en stress uiteraard ook een grote invloed op ons fysiek welzijn. Een topvoetballer zoals Vincent Kompany staat onder voortdurende prestatiedruk, en tijdsdruk om toch maar snel weer wedstrijdfit te zijn. Daarnaast is hij ambassadeur van Unicef, had hij een eigen voetbalploeg in België genaamd BX Brussels en opende hij recentelijk 2 sportbars in Antwerpen. Van druk gesproken! Nu is de speler (onder druk van…?) ook onlangs overgestapt op Adidasschoenen en scheenbeschermers in plaats van New Balance. Dit zal niet het grote verschil maken maar het zorgt er wel voor dat de speler naast het veld ook nog met dergelijke kwesties bezig moet zijn, terwijl hij eigenlijk gewoon mentale rust nodig heeft. Wist je dat langdurige stress, gepaard gaande met een verhoging van het cortisolgehalte, ook zorgt voor een grotere doorlaatbaarheid van de darmwand? Je krijgt dus als het ware een lekke darm, waardoor alweer vreemde stoffen in ons bloed geraken! En dat allemaal terwijl het hormoon cortisol eigenlijk het immuunsysteem onderdrukt! Ons lichaam verkeert dus voortdurend in een soort ontsteking die nimmer of te nooit wordt afgerond.

Ook de geboorte van zijn dochtertje in 2010 zal een extra stressfactor geweest zijn! Misschien werd de voetballer nu meermaals per nacht gewekt, wat een immense impact heeft op het recuperatievermogen van een topvoetballer. Alle herstelprocessen gebeuren namelijk ’s nachts terwijl we slapen! Een goed bioritme is van levensbelang voor een topsporter zoals Vincent Kompany.

Of misschien was de gebroken neus en oogkas de trigger voor de eindeloze ellende? Een zware impact op de schedel zorgt namelijk voor een neurologische dysbalans. De hersenen moeten herstellen en rekenen daarvoor op het immuunsysteem. Maar wat als dit immuunsysteem niet meer optimaal functioneert door al het bovenstaande? Ook onderzoek van UEFA-professor Jan Ekstrand bevestigt onze hypothese: ‘Een trauma op het hoofd verhoogt de kans op andere letsels met vijftig procent’ klinkt het.

Sinds Vincent Kompany in Engeland aankwam zien we zijn lichaam ook steeds veranderen. Hij beult zich af in de krachtzaal, waardoor hij een atypisch voetballichaam heeft gekregen. Hij traint met zeer zware belasting met gewichten van 100kg en krijgt daardoor heel wat spiermassa. Deze voetballer traint dus zeer veel anaëroob. Dat wil zeggen dat hij suikers verbrand zonder dat er zuurstof aan te pas komt. Onze spiercellen vinden dit een zeer comfortabele manier van energiewinning. Het metabolisme wordt dit gewoon en kan nu niet meer goed zuurstof gebruiken om op die manier vet te verbranden als energiewinning. De spiercel die moeilijk vet kan verbranden zal nu altijd suiker aantrekken om te verbranden, ook tijdens een actief immuunsysteem! Terwijl eigenlijk de suiker voor het immuunsysteem zou moeten bestemd zijn. Het immuunsysteem krijgt nu onvoldoende energie om alle problemen en letsels op te lossen. Alweer een reden om chronische blessures te ontwikkelen! Vincent Kompany zou zijn metabolisme dus veel meer aëroob moeten trainen zodat de spieren opnieuw leren hoe ze vet kunnen verbranden. Op die manier is er geen gevecht voor de beschikbare suikers. Wist je dat ons immuunsysteem zelf kan beslissen om de spieren insulineresistent te maken. Op die manier kunnen de spieren geen suiker meer opnemen en eigent het immuunsysteem dit zichzelf toe. Het zou interessant zijn om de insulineresistentie van Vincent Kompany onder de loep te nemen door bijvoorbeeld de HOMA-index te berekenen. HOMA waarden is een bepaling van de glucose en insuline in het bloed en dit nuchter gemeten.

Intensieve krachttraining zorgt ook voor een fasciale spanning. Fascia is bindweefsel dat verweven zit in ons hele lichaam. Fascia is voornamelijk bekend als ‘pezen’, maar het zit ook in onze spieren, bloedvaten, organen… Het verbindt alles met elkaar! Zorgt een te stugge fascia als gevolg van de zware krachttraining voor het blessureleed van Vincent Kompany?

Vanuit onze functionele biomechanische visie zien we dat hij wordt opgetraind met rekkers rond de knie, oefeningen voor zogenaamd meer knie – en heupstabiliteit, misschien hebben deze oefeningen een verkeerde impact op de heup, knie – en voet flexibilteit. Een optimale loading en unloading thv de heup, knie en voet volgens een 3D voetballistische visie is belangrijk om uw lichaam de nodige neurologische triggers te geven zodat uw lichaam voldoende correct neurologisch wordt opgetraind. Belangrijk train uw lichaam in functie van uw sportactiviteiten. De hamstrings trainen in Leg Curl is ook niet bevorderlijk voor een voetballer!

Of speelt een minder goede stabiliteit ter hoogte van zijn grote teen, dit na zijn operatie voor een verminderde voetstabiliteit waardoor de kuit – en liesregio worden extra belast??

Na het bekijken van de tijdlijn is het duidelijk dat er meerdere oorzaken aan de basis liggen van het probleem. De kunst is om de juiste interventies te doen, zodat de bal aan het rollen gaat, in de juiste richting! Laat ons duidelijk zijn dat de beste therapeuten van België het probleem nog niet hebben opgelost. Wat brengt de toekomst? Wordt Kompany een tweede Vermaelen, Robben enz..? Deze held voor België moet en zal terugkomen, maar hoe?

Reactie plaatsen