De jaarlijkse griepepidemie werd dit jaar vergezeld door een nieuwe, onbekende corona-epidemie, die zich vanuit uit de Chinese stad Wuhan ondertussen over zowat de hele wereld verspreid heeft. Net als bij de SARS-epidemie (vogelgriep) in 2003 gaat het niet alleen om een onbekend virus; het blijkt ook een gevaarlijk luchtwegvirus te zijn, veel ernstiger dan een mild ‘griepje’. Het coronavirus verspreidt zich bliksemsnel van mens op mens en kent jammer genoeg ook kwalijke, zelfs dodelijke gevolgen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de wereldwijde coronapandemie afgekondigd, en ondertussen hebben zowat alle overheden maatregelen genomen, waaronder ook België en Nederland. En al gaat het om drastische maatregelen, het is van levensbelang dat iedereen deze maatregelen zo strikt mogelijk opvolgt om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Onvermijdelijk zal het virus om zich heen grijpen, maar de maatregelen moeten de curve zodanig afvlakken dat onze gezondheidszorg de situatie blijft aankunnen.
Wat is het verschil tussen corona, COV!D-19 en griep?
Coronavirussen vormen een onderfamilie van virussen; ze heten zo omdat ze een krans (corona) hebben rond het virus zelf. Sommige griepvirussen, maar ook het gewone verkoudheidsvirus (rhinovirus) en het vogelgriepvirus behoren tot deze groep. Bekende griepvirussen waren: H1N1 (Spaanse griep én Mexicaanse griep), H5N1 (vogelgriep), H3N2 (Hongkonggriep),… alle uit de ‘A’-lijn (Aziatische). Sommige, zoals nu het nieuwe Wuhan-virus veroorzaken niet alleen griepachtige symptomen, maar bij sommige, meestal verzwakte patiënten ook een (dodelijke) longontsteking.
Dit nieuwe Wuhan-virus kreeg de naam ‘SARS-CoV-2’, naar zijn gelijkenis met het SARS-virus uit 2003 en de afkorting van ‘Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2’. De ziekte die het virus veroorzaakt heet COV!D-19: naar Corona, VIrus-Disease en 2019, het jaar waarin de ziekte de kop opstak.
De gewone griep, of influenza, wordt veroorzaakt door een andere soort griepvirus, (Influenza A, B, C, en nog enkele…). Er zijn overigens veel andere virussen (norovirus, rhinovirus, RSV,…) die vergelijkbare symptomen veroorzaken, maar eigenlijk wordt dat zelden nagegaan. Echte griep (influenza of corona) is echter zelden een ‘griepje’, zoals vaak wordt gezegd. Kleine ‘griepjes’ worden gewoonlijk veroorzaakt door één van de andere verkoudheidsvirussen.
Hoe herken je COV!D-19 en griep?
De typische symptomen van COV!D-19 gaan van mild tot zeer ernstig:
- Incubatieperiode van 2 tot 14 dagen (gemiddeld 5-6 dagen)
- Koorts
- Hoesten
- Kortademigheid
- Verlies van reuk- en smaakzin
Alarmsignalen bij COV!D-19 zijn:
- Kortademigheid en moeilijk ademhalen
- Continue pijn in, en druk op de borst
- Confusie (verwardheid) of niet in staat zijn om op te staan
- Blauwachtige lippen of gelaat
Hoe herken je zelf het verschil tussen griep en een gewone verkoudheid?
- Een griep begint zeer abrupt, een verkoudheid komt er langzaam aan.
- Een griep gaat meestal gepaard met koorts, koude rillingen, veel spierpijn, stevige vermoeidheid en zwakte; een verkoudheid niet of zelden.
- Bij verkoudheden ligt de nadruk op neus- en keelsymptomen.
Wat maakt corona, COV!D-19 en griep gevaarlijk?
Een virus kan zich niet zelf vermenigvuldigen, maar heeft hiervoor een ‘gastcel’ nodig: het injecteert zijn genetisch materiaal in een cel, waar het ongestoord kan vermenigvuldigen, tot de cel openbarst en het virus zich massaal verspreidt naar de volgende cellen… en naar buiten. Bij dit CoV-2-virus blijkt dat proces zeer snel te gaan:
Zo begint een besmet persoon in een mum van tijd onwetend de virussen te verspreiden, lang voor de symptomen optreden.
Het SARS-CoV-2 virus blijkt zich met de bacterie Stafylococcus aureus (Staf.a) te voeden; denk hierbij ook aan MRSA, de antibioticaresistente versie.
- Als het virus geen of weinig Staf. a vindt, dan kan het minder vlot vermenigvuldigen. Een goed immuunsysteem ruimt dit op, zoals bij andere infecties of griep.
- Is er echter veel Staf. a en zelfs MRSA voorhanden, dan kan het virus explosief vermenigvuldigen. Je wordt dan ernstig ziek en loopt meer risico op longontsteking (pneumonie – ARDS: Acute Respiratory Disease Syndrome). Bovendien kan Staf.a. muteren, waardoor hij sowieso antibioticaresistent en praktisch onbehandelbaar wordt. Daardoor verhoogt het risico op uiteindelijk overlijden…
De meeste zieken, genezen en herstellen na een stevige griep, ook bij COV!D-19. Ouderen en kwetsbare mensen lopen echter het risico op een ernstige longontsteking, met een hoog overlijdensrisico (geschat op 2%). Dat is trouwens vergelijkbaar met de gewone griep en met SARS en MERS (de Midden-Oostenvariant van corona).
Kenmerkend voor COV!D-19 is de lange incubatieperiode. Wie besmet is, maar nog geen symptomen heeft, is wél erg besmettelijk en vormt dus een gevaar voor zijn omgeving! Op deze manier besmet je dus volledig onwetend ander mensen.
Bovendien is het coronavirus extreem besmettelijk, vooral via de lucht (speekseldruppeltjes bij hoesten en niezen) en mogelijks ook via besmette oppervlakken (bv. handen). Voor besmetting is weliswaar dicht contact nodig. Maar SARS-CoV-2 overleeft ook ettelijke uren tot dagen op voorwerpen, vandaar dat onbeschermd contact met deze besmette voorwerpen een groot risico inhoudt.
Maar het grootste gevaar ligt in de plotse overbelasting van de (onvoorbereide) gezondheidsdiensten door de explosieve piek van COV!D-19-patiënten met ernstige klachten. Vandaar het absolute belang van de (strenge) maatregelen die de overheid genomen heeft.
Enkel een strikte opvolging van de maatregelen inzake handhygiëne, afzondering en social distancing (1,5 m afstand houden) doet het besmettingsrisico merkbaar verminderen!
Hoe kan je corona, COV!D-19 en griep afweren?
Geef corona en COV!D-19 minder kans
Eerst en vooral kan een goed microbioom, de verzameling van verschillende soorten bacteriën op lichaamsweefsels je in zekere mate tegen COV!D-19 wapenen. Daarbij speelt de eerste barrière en verdediging een essentiële rol: je huidmicrobioom, het neus- een mondslijmvlies inbegrepen. Een goede darmflora (spijsverteringsstelsel) is hier van minder belang.
Huid en slijmvliezen horen immers over een stevig leger ‘beestjes’ te beschikken die beschermen tegen aanvallen van ziektekiemen, waaronder het coronavirus. Hierbij zou zelfs de Pneumoccus pneumoniae (ja, die van de longontsteking) een sleutelrol spelen. Hij hoort vooral thuis in de neus, waar hij beschermt tegen de beruchte Stafylococcus aureus.
Het probleem daarbij luidt: wie heeft die goede, beschermende beestjes nog op de huid en in de slijmvliezen zitten? Ze worden massaal uitgeroeid met antibiotica, vaccinaties en ontsmettingsmiddelen. Wat overblijft, is de sterkste ziekteverwekkende bacterie: MRSA. Als dan het corona- of een ander (griep)virus langskomt, kan dit zonder enige tegenstand zijn gangen gaan.
Preventie tegen griep en andere infecties
Om goed gewapend te zijn, zorg je natuurlijk voor een goede immuniteit: gezonde voeding, goede darmflora, voldoende vitamine D, zink, magnesium, selenium en vitamines B, C, E en A (betacaroteen), Omega 3, én alfa-liponzuur … En uiteraard ook voldoende beweging in de gezonde natuur.
Zowel voor de gewone griep als COV!D-19 kan een preventieve immuniteitsstimulerende kuur met echinacea, probiotica, paddenstoelen … heel nuttig zijn..
Je microbioom en immuniteit verdienen in tijden van corona en griep volop aandacht.
Hoe je dat doet? Vraag raad aan Topsportadvies, Thorbjörn De Brul kant het immuunsysteem door en door.
COV!D-19: wat als je ziek wordt?
- Eens er griepverschijnselen optreden: rusten, je thuis afzonderen om anderen niet te besmetten, algemene hygiënische maatregelen opvolgen.
- Grijp niet naar antibiotica, tenzij er echt een longontsteking optreedt. Antibiotica hebben geen effect op virussen. En farmaceutische antivirale middelen overigens ook weinig: de meeste griepvirussen zijn er al lang resistent tegen. Daarentegen zijn er wél heel wat natuurlijke middelen die virusdodend of virusremmend zijn. En het grote verschil: virussen zijn er niet resistent tegen.
- Vermijd koortsremmers, want die virussen zijn zeer temperatuurgevoelig. Koorts is de beste verdediging tegen virussen!
- Een megadosis vitamine D kan het immuunsysteem acuut boosten (zeker 1000 eenheden per dag).
- Een megadosis vitamine C blijkt zeer effectief te zijn: tot 10 gram/dag en meer (verdeeld over de dag); je gebruikt dan het ‘oxidatieve’ effect om virussen te doden. Dit is bewezen bij respiratoire infecties. In China werd vitamine C met succes ingezet tegen COV!D-19.
o NAC: (N-acetyl-L-cysteïne), een zwavelhoudend aminozuur , beschermt tegen veroudering en beschadiging door vrije radicalen, en beperkt orgaan- en weefselschade.
In de luchtwegen zorgt NAC ervoor dat slijm vloeibaarder wordt en daardoor gemakkelijker loskomt en kan worden verwijderd.
o Voorbeelden: Biotics C 1000mg of Vit C ascorbatencomplex van Bonusan – zo hoog mogelijk d.w.z 8 tot 10 gram per dag, tot als je diarree hebt (overactief vit C in jouw lichaam). Indien je diarree krijgt, is te adviseren om 1 tablet minder in te nemen.
- Salicylzuur (aspirines) en NSAID (zoals brufen, voltaren) zijn streng tegenaangewezen bij COV!D-19, want ze verergeren de infectie. Dat is trouwens ook bij andere infecties zo!
Twijfel niet om raad te vragen aan ons.
In deze video leert Dr. Leo Pruimboom ons hoe het coronavirus een zogenaamde superinfectie veroorzaakt. Hij geeft ons wetenschappelijke inzichten over hoe we onze levensstijl kunnen aanpassen om onszelf te beschermen en sterker te worden.
Andere natuurlijke en gezonde middelen
- Vlierextract/-siroop is het enige middel waarvan de virusdodende capaciteit overtuigend wetenschappelijk aangetoond werd. Dat gold ook bij SARS, vogelgriep en de Mexicaanse griep.
- Ook immuniteitsstimulerend en antiviraal: propolis (mond- en neussprays) en honing.
- Vele etherische oliën zijn antiviraal en antibacterieel, volgende werken zeer specifiek voor de luchtwegen: ravensara, eucalyptus, gele en rode tijm, oregano, geranium, tea-tree. Haal deze drie essentiële oliën in huis:
1. Tea-tree oil (Melaleuca): het doodt virussen. Doe één druppel olie in een liter water (liefst niet in een plastiek fles) en drink er om het kwartier een beetje van. De tea-tree zal in je maag terechtkomen en het virus doden, waardoor het niet in je longen terechtkomt. Dit is erg belangrijk: houd je longen virusvrij!
2. Pepermuntolie
3. Eucalyptusolie - Veenbessen(siroop): voorkomt dat bacteriën en virussen zich kunnen aanhechten op slijmvliezen. Doorgespoelde beestjes krijgen de kans niet om veel schade aan te richten (goed voor de longen en werkt antiviraal).
- Paddenstoelen van Mycomed (Nutrisan) kunnen acuut je weerstand boosten én werken snel. Er zijn echter veel extracten op de markt, vraag dus na welke het best geschikt is voor deze indicatie.
- Colostrum en lactoferrine zijn extreem sterk antiviraal. Hierdoor beschermt moedermelk het pasgeboren kind tegen alle infecties. Niet courant te verkrijgen, dus vraag raad.
- Voedingsmiddelen met antivirale effecten: knoflook, koudgeperste kokosolie, bioflavonoïden en polyfenolen (kleurstoffen in groenten en fruit), kruiden als oregano, tijm, rozemarijn …
Extra advies in tijden van corona, COV!D-19 en griep
- Gedraag je sociaal en breng anderen niet in gevaar door onverantwoord(elijk) gedrag.
- Wees creatief en flexibel. Deze tijd van beperkingen kan een gelegenheid zijn om te herbronnen en vastgeroeste gewoonten kwijt te geraken. De lente is aangebroken, tijd voor een andere aanpak.
- Doe aan diepe ademhaling. Oxygeneer je longen om het kwartier. Zorg dat de zuurstof in je systeem blijft stromen.
- Mediteer (samen of alleen) wanneer je gaat slapen, het zal je immuunsysteem boosten!
- Ga wandelen en fietsen in de natuur, liefst in het bos of op stilteplekken. Zeer gezond en een boost voor je immuunsysteem.
- Drink voldoende, hou je keel vochtig!
- Gebruik Tea-tree, ook om je spullen en huis proper te maken. Doe een paar druppels tea-tree, pepermunt en eucalyptus in warm water of een diffuser, en adem dit elke 15 minuten diep in.
- Drink geen melk en verbruik geen melkproducten, deze zorgen voor de aanmaak van slijmen in de longen. Probiotica zijn goed: kokosyoghurt kan wel, maar andere melkproducten niet. Gezonde alternatieven zijn: rijstmelk, amandelmelk, havermelk, …
- Reinig je systeem, drink thee die de lever en de nieren reinigt.
- Eet meer groenten (slaatjes,…), meer fruit, vermijd zware voeding, eet lichte en vaste voeding.
- Doorbreek je huidige gewoontes en neem de tijd om eens uitgebreid gezond te koken…
- Gebruik Shungite stone, dit blokkeert de stralingen en toxische belastingen.
- Hoe minder stralingen, hoe beter: zet best alle niet noodzakelijke elektronische apparaten uit.
Maak van de nood een deugd: zet stress aan de kant, maak tijd om inzichten te verwerven, stil te staan bij je gezondheid en je lichaam beter te leren kennen.
Neem je eigen gezondheid in handen en zorg voor elkaar!
Laat je adviseren en begeleiden!
Osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies kent het menselijke immuunsysteem door en door. Laat je testen, adviseren, coachen én verrassen door de straffe resultaten.
Lees ook:
Referenties
- https://www.worldometers.info/coronavirus/
- Cascella M et al. Features, Evaluation and Treatment Coronavirus (COV!D-19). 2020, 8 maart, wordt geupdated. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32150360
- Moscona A et al. Oseltamivir resistance–disabling our influenza defenses. N Engl J Med. 2005 Dec 22;353(25):2633-6.
- Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J. High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.
- Gorton HC, Jarvis K. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manip Physiol Ther 1999; 22:8, 530-533.
- Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365.
- Porter RS, Bode RF. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytother Res. 2017 Apr;31(4):533-554.
- Al-Hariri M. Immune’s-boosting agent: Immunomodulation potentials of propolis. J Family Community Med. 2019 Jan-Apr;26(1):57-60.
- Nys M. Antivirale effecten van etherische oliën. AT&A 2015; 2:3-4.