Hoe een wetenschappelijke bewegingsanalyse je sportieve prestaties bevordert
Als harder trainen niet (meer) volstaat
Wil je jouw snelheid op lange afstand verbeteren? Of mis je net dat tikkeltje extra om die extra centimeters te springen? Wanneer de resultaten ondanks jouw tomeloze inzet en discipline uitblijven, kan een biomechanische bewegingsanalyse heel wat antwoorden bieden.
Door je bewegingen grondig en vanuit een wetenschappelijk perspectief te analyseren, weten we precies waar het schoentje wringt. Daarna kunnen we een aangepast en functioneel trainingsschema op maat samenstellen om je bewegingstechniek en je sportieve prestaties verder te optimaliseren.
Een woordje uitleg over biomechanica en bewegingsanalyses
Zeker bij sportprestaties worden verschillende bewegingen simultaan uitgevoerd. Daarbij zal ook de zwaartekracht een rol spelen. Een complex samenspel dus.
Biomechanica is de wetenschap die de bewegingen van gewrichten, spieren en ledematen bestudeert. Bij een biomechanische bewegingsanalyse gaan we je bewegingen wetenschappelijk analyseren vanuit 2 verschillende invalshoeken: de mechanische en de kinesiologische.
- De mechanische denkpiste beschouwt het lichaam als één geheel en een “fysisch object” dat interageert met zijn omgeving. De bewegingen van het lichaamszwaartepunt en de externe krachten worden gelijktijdig gemonitord in een dynamische analyse. De krachtenbalans, impuls‐ momentum relatie en arbeids- en vermogensvergelijking worden zo in kaart gebracht.
- Het kinesiologisch concept buigt zich eerder over HOE we bewegen. Welke acties, spierwerking en gewrichten maken de beweging mogelijk? De aangewende interne krachtwerking en de vermogenslevering worden hierbij geanalyseerd.
Wat brengt het allemaal op?
Bij een professionele bewegingsanalyse richten we ons op de achterliggende mechanismen van bewegingspatronen om eventuele fouten en verbeterpunten in die patronen op te sporen. Het (on)bewust ontlasten van bepaalde spieren en gewrichten of een foute techniek en uitvoering zijn daar enkele typische voorbeelden van.
We houden rekening met tal van beïnvloeden factoren, creëren realistische testomgevingen en vergelijken de resultaten nadien ook met andere data. Zo krijgen we accurate gegevens die we nadien vertalen in een doelgericht actieplan.
Dé reden om een biomechanische bewegingsanalyse te doen? Onderzoeken waar de valkuilen en opportuniteiten in je bewegingspatronen zitten om er nadien iets mee te doen! Een aangepast trainingsschema op maat uitwerken bijvoorbeeld.
Ook topatlete Tia Hellebaut past de resultaten van biomechanische analyses in haar trainingsschema toe. Het heeft ongetwijfeld bijgedragen tot haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking in 2008.
Doorsta jij de test?
Je maakt meer bewegingsfoutjes dan je denkt. Gelukkig maar, want dat schept net groeimarge! Nieuwsgierig welke onvolmaaktheden we kunnen vinden en bijsturen?