Sport- en bewegingsanalyse

Sport- en bewegingsanalyse

Laat jezelf analyseren voor betere prestaties.

De functionele biomechanica is gebaseerd op de theorie om elk gewricht zo efficiënt mogelijk te laten functioneren in 3D. Niet alleen het gewricht zelf, maar ook de relatie met het volledige bewegingsapparaat en de relaties naar de organen spelen een grote rol in het optimaal laten functioneren van het lichaam.

Men tracht om het subtalair - en tibiotalair gewricht (onderste - en bovenste spronggewricht van de enkel) zo dicht mogelijk rond zijn neutrale positie te laten functioneren, rekeninghoudend met de bewegende assen van de voet zelf, maar ook met de bovenliggende gewrichten.


Via stijgende kinetische keten wordt het bewegingsapparaat geoptimaliseerd met o.a functionele podologische zolen, functionele 3D-oefeningen (load - unload principe van spierketens) en mobilisatie FMR. De functionele biomechanica moet worden bekeken zowel in stijgende als in dalende keten, vertrekkende vanuit de voet of ter hoogte van het hoofd/de schedel.

Hoe gaan we te werk?

Intake analyse

We beginnen met een grondige analyse via de vragenlijst op de website. Dit wil zeggen dat we een uitgebreid gesprek hebben om zoveel mogelijk informatie te bekomen betreffende de klachten, persoonlijke achtergronden, doelstellingen, activiteiten, vorige problemen of blessures. We maken een tijdslijn op van begin tot einde van wat de patiënt(e) reeds heeft meegemaakt.
Klinisch onderzoek

Tijdens het klinisch onderzoek gaat men de zwakke schakels van het bewegingsapparaat gaan opzoeken (o.a doormiddel van applied kinesiologisch testen of applied functional science: bewegingsanalyse/spierketens) en vooral de klacht oorzakelijk gaan bekijken (geen symptomatische aanpak). We onderzoeken dit vooral op een kinesiologische wijze. Ook tijdens het klinisch onderzoek kan men spieronevenwichten bekijken, spiertesten uitvoeren (vooral de spierzwakten gaan detecteren).

Bewegingsanalyse

Tijdens  de bewegingsanalyse of het biomechanisch onderzoek gaat men vooral kijken wat de mobiliteit is van de gewrichten ter hoogte van de voet, enkel, knie, heup, schouders en wervelzuil. Biomechanische hoekmetingen door middel van video-ganganalyse en/of loopanalyse (met Dartfish of Quintic hoekmeting programma). De video opnames gebeuren altijd in de verschillende vlakken: o.a frontaal, posterieur en sagitaal. Ook zal er een computergestuurde ganganalyse uitgevoerd worden door middel van de plantaire drukmeting RSscan.

Wil jij jezelf laten analyseren?

Bedankt Topsportadvies!


Het grondig onderzoek voorafgaand aan een grondige bespreking met patient en ouders over de leefstijl en gebeurtenissen doorgaans het leven hebben schitterende resultaten naar voor gebracht. Johan De Ryck

Sportresultaten die ik niet had durven dromen...


Bij een intakegesprek en na een grondig onderzoek werd al de eerste diagnose gesteld en kwamen bepaalde te verbeteren aandachtspunten naar boven. Na een paar keren te zijn terug geweest bij Thorbjörn, en dit op een periode van een jaar tijd, ben ik fysisch als amateur tot sportresultaten in staat die ik niet had durven dromen.

Dirk De Man