Osteopathie uit wetenschappelijk perspectief bij Topsportadvies
Osteopathie Lokeren

Eerst de oorzaak zoeken en dan pas osteopathie

Benieuwd hoe we de onderliggende oorzaak van je klachten achterhalen?


Wat is osteopathie?

Osteopathie is een volwaardige paramedische discipline die onafhankelijk of complementair inzetbaar is naast de klassieke geneeskunde om functiestoornissen in het bewegingsapparaat, de organen en weefsels in het lichaam te onderzoeken en te behandelen. Osteopaten kijken daarbij vooral naar “beweging” en “beweeglijkheid” van:


 • het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat, de spieren, pezen, gewrichten, botten, ...
 • het viscerale systeem: de beweeglijkheid van de organen in keel-, borst-, en buikholte, ...
 • het cranio-sacrale systeem: de hersenen, schedel, het heiligbeen, wervelkolom, zenuwstelsel, hersenvliezen, ...
 • de verbindingswegen: het zenuwstelsel, bloedvaten, …

Waarom osteopathie

Met osteopathie sporen we fysieke klachten en bewegingsbeperkingen op om ze daarna aan te pakken met manuele therapievormen (manipulaties, spieroefeningen, mobilisaties, ...). Het gebruik van medicijnen en heelkundige ingrepen houden we bij voorkeur tot een strikt minimum beperkt. Deze zijn soms wel doeltreffend, maar ze verstoren tegelijkertijd het natuurlijke evenwicht van andere processen en het zelfherstellende vermogen van het lichaam.Eerst de oorzaak van je klachten vinden

Het menselijk lichaam is een complexe en dynamische machine met verschillende systemen en processen die simultaan én in interactie met elkaar functioneren. Alles is bovendien met elkaar verbonden. Van zodra één of meerdere componenten niet meer optimaal presteren of uit balans geraken, zal ons lichaam alarmsignalen uitsturen. Koorts, onaangename fysieke ongemakken en pijn bijvoorbeeld.


Soms kan een natuurlijk onevenwicht zich ook manifesteren in ongemakken en blessures die hardnekkig blijven terugkeren ondanks verschillende gerichte behandelingen of in een opeenstapeling van afwisselende fysieke klachten. De locatie waar we fysieke klachten waarnemen, is niet altijd een rechtstreekse indicatie van de plek waar de oorzaak zich bevindt. Hoofd- en maagpijn zijn bijvoorbeeld symptomen die vele oorzaken kennen die niet per se in het hoofd of het maagdarmsysteem zijn ontstaan. Het mentale welzijn (stress), een verstoorde hormoonhuishouding of dehydratie kunnen evengoed de boosdoener(s) blijken. Net daar komt onze gecombineerde aanpak van causopractie en osteopathie in beeld.


Oorzakelijk denken

Vanuit een overkoepelende holistische benadering gaan we eerst op zoek naar de onderliggende oorzaak of oorzaken van chronische klachten door verschillende lichamelijke processen en interacties afzonderlijk en in functie van het geheel te analyseren. Niet de behandeling van symptomen, maar wel het herstellen van het zelf genezend vermogen van het lichaam staat bij osteopathie voorop, wat indrukwekkende resultaten voor het algemene welzijn op lange termijn oplevert.

De voordelen van osteopathie

 • niet invasieve therapievorm die complementair is met de klassieke geneeskunde
 • er start geen behandeling vooraleer de oorzaak van de klachten gevonden werd
 • oorspronkelijke klacht verholpen én andere positieve effecten op lange termijn
 • vroegtijdige detectie van andere aandachtspunten door totale lichaamsanalyse

Osteopathie: voor wie?

Osteopathie is een niet-invasieve therapievorm die quasi iedereen kan inzetten, van jong tot iets minder jong. 


Bij Topsportadvies behandelen we voornamelijk volwassenen en sporters met verschillende klachtenpatronen:


 • blessures en sportletsels: chronische ontstekingen, verstuikingen, krampen en pijnklachten, ...
 • gewrichtsproblemen: tenniselleboog, rugklachten (hernia, lumbago, rugpijnen, ...), ...
 • orgaanklachten: opgeblazen gevoel, zuuroprispingen, darmklachten, spijsverteringsproblemen, ...
 • hoofdpijnen: migraine, acute spanningshoofdpijnen, duizeligheid en concentratieproblemen, ...
 • chronische vermoeidheid, herhaalde blessures en chronische klachten zonder duidelijke oorzaak.


Een osteopathisch consult bij Topsportadvies verloopt zo:

Osteopathie Lokeren

Sessie 1: Anamnese & uitwendig onderzoek

We luisteren naar je verhaal en stellen heel wat bijkomende vragen om je klachten nauwkeurig in kaart te brengen. Daarbij focussen we ons niet alleen op informatie die rechtstreeks met de klacht verband houdt. Ook voorgaande operaties, trauma’s, klachten en je huidige levensstijl komt uitgebreid aan bod.

We onderzoeken de beweeglijkheid van je lichaam met verschillende manuele technieken en hightech meetapparatuur. We kijken onder meer naar je looppatroon, houding, bekkenpositie en ook naar fysieke kenmerken zoals littekens, huidverkleuringen, gespannen spieren, blokkades en zo meer.


Osteopathie Lokeren

Sessie 2: Manuele therapie

Met doordacht gekozen bewegingspatronen en een gedoseerde drukuitoefening maken we blokkades in mechanische lichaamscomponenten zoals spieren en gewrichten los. Deze manipulatie werkt drukverlichtend en zal het zelfgenezend proces stimuleren.
Osteopathie Lokeren

Sessie 3: Optimaliseren immuunsysteem via Causopractie

Binnen de 72 u naar de manuele therapie word je de positieve effecten al gewaar. Zijn de klachten nog niet voldoende verholpen, dan gaan we tijdens een 3e consult op zoek naar bijkomende potentiële biochemische oorzaken (bv. bacteriële, virale, chemische, toxische en parasitaire invloeden) tijdens een causopractisch onderzoek. Dergelijke stoorzenders pakken we vervolgens aan met voedingsadvies op maat en/of voedingssupplementen.


Tip! Vergeet niet te informeren bij je ziekenfonds of aanvullende ziekteverzekering over terugbetaling van osteopathie! Voor bedrijven, sportclubs en verenigingen zijn ook maatwerk formules voor osteopathie op recurrente basis en voor groepen mogelijk op factuurbasis.

Genoeg van je aanhoudende klachten?


Wil je eindelijk de onderliggende reden van je chronische klachten vinden en de oorzaken bij de wortels aanpakken? Je hebt niets te verliezen en heel wat te winnen door eens bij Topsportadvies in Lokeren of in Sint-Truiden binnen te stappen... Osteopathie helpt je al een eind op weg, maar wij gaan verder! Benieuwd?

Enkele reacties van patiënten

Ik ben onder de indruk van de diagnostische benadering, aanpak en communicatie van Thorbjörn. Ik geloof hem én geloof in hem. Ik ben er van overtuigd dat hij mij kan helpen, en mij op de goede weg gezet heeft.

Jan

Het was direct een aangenaam binnenkomen! Ik was ietsje te laat door het verkeer en het zoeken naar de juiste straat, maar daar werd niet moeilijk over gedaan! Het gesprek liep vlotjes en de behandeling zeer subtiel en geruststellend want voor de eerste maal en wat te laat waren er wel wat zenuwen. Een meerwaarde als mens en dokter!

Selma

Eindelijk eens iemand die het lichaam en de geest als een geheel bekijkt en behandeld. Iemand die geen bandwerk verricht en tijd maakt voor de patiënt.

Leen

Thorbjörn van Topsportadvies: Topkerel! Weet waar hij mee bezig is en heeft een grote passie voor zijn vak. Hij gaat door tot het onderliggend probleem is opgelost. Aanrader!

Siska

Ik ben super goed geholpen bij Topsportadvies ! 


Thorbjörn beoefent zijn vak met een gedreven passie en competentie uit ! Een inspirerende en positieve persoonlijkheid die zijn positieve vibes op een professionele manier overbrengt op zijn patiënten.


Siglinde Provost

Topbegeleiding met een bredere visie.


Topbegeleiding met een bredere visie omtrent de oorzaak aanpakken van blessures.


Bart Van Theemsche

Elke sessie wordt een ander probleempunt aangepakt.


Na iedere behandeling werden de pijnlijke “plekjes” minder in aantal en intensiteit, met de week liep ik beter, ook pijnloos, het was een bevrijding. Anderhalf jaar later ben ik mij aan het voorbereiden op mijn eerste marathon. Mijn enkel blijft een zwakke plek, de kleinste misstap herinnert mij daaraan; maar zonder Thorbjörn zijn vakkennis, zijn “helende” handen, stond ik in april niet aan de startlijn.

Erwin Vervaet

Een echte opluchting!


Via deze weg wil ik Thorbjörn nogmaals bedanken voor de behandelingen tijdens het afgelopen jaar. Door continu te zoeken naar de onderliggende redenen van mijn klachten, kon ik tijdens dit jaar een grote stap vooruit maken. Ik voel mij een heel stuk beter !!

Vandaag tijdens een opfris behandeling voelde ik , zoals iedere keer, dat hij heel goed de juiste manipulatiepunten kan vinden en die dan op een fantastische manier bewerkt. Een echte opluchting !!

Hendrik M Verhelst

Een consult bij Thorbjörn De Brul? Een ware verademing. Een lange zoektocht langs verschillende dokters en therapeuten, osteopaten en kinesisten brachten me vaak geen stap verder.  Dat veranderde toch enigszins na een eerste kennismaking met Thorbjörn. Een therapeut/osteopaat die de tijd neemt om naar je volledige verhaal te luisteren, je bovendien onderzoekt én een volledig plan van aanpak voorstelt? Nog nooit meegemaakt.

Alles wordt in rekening gebracht en bevraagd, zodat hij weet waar hij aan toe is. Tijdens een reeks  onderzoeken ging Thorbjörn onmiddellijk op zoek naar oplossingen, hij ging dus met andere woorden the extra mile, tijdens een eerste consult. Daar waar de doorsnee (para)medicus je met een vage uitleg een aantal supplementen doet kopen en je een afspraak geeft om een tweede keer langs te komen.

Dat is hier helemaal niet het geval. Er wordt geen gevoel van afhankelijkheid gecreëerd maar hij daagt je uit om samen na te denken en om samen aan de weg naar een gezondere ‘ik’ te timmeren. Dat daar wel wat stappen voor nodig zijn, dat lijkt me evident, maar die gaan niet per sé gepaard met dure scans of onbetaalbare specialisten.

De toegankelijkheid van zijn communicatie, beschikbaarheid voor vragen achteraf, gigantische en holistische kennis die veel verder reikt dan de klassieke geneeskunde, stuk voor stuk aspecten waardoor een bezoek aan de praktijk ‘Topsportadvies’ het helemaal waard maken.
Bedankt Thorbjörn De Brul.

Olivier Crevecoeur

Woorden schieten soms te kort om een ervaring te delen.
Na een toevallige ontmoeting bij Thorbjorn De Brul terecht gekomen met steeds terugkerende klachten en hopeloos wordend naar een oplossing.


Zelden iemand ontmoet met zulke professionele, perfectionistische gedrevenheid.


Ik ben eindelijk blessurevrij en elke sporter weet wat dat voor hem betekent. Het is een enorme bevrijding.
Thorbjorn, dank voor zoveel inzet. Mijn marathon staat voor een groot gedeelte op uw naam.


Met heel veel respect!!!

Dirk