Osteopathie vanuit een wetenschappelijk perspectief bij Topsportadvies
arrow_drop_up arrow_drop_down
Osteopathie Lokeren

Eerst de oorzaak zoeken en dan pas osteopathie

Benieuwd hoe we de onderliggende oorzaak van je klachten achterhalen?


Wat is osteopathie?

Osteopathie is een volwaardige paramedische discipline die onafhankelijk of complementair inzetbaar is naast de klassieke geneeskunde om functiestoornissen in het bewegingsapparaat, de organen en weefsels in het lichaam te onderzoeken en te behandelen. Osteopaten kijken daarbij vooral naar “beweging” en “beweeglijkheid” van:

 • het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat, de spieren, pezen, gewrichten, botten, ...
 • het viscerale systeem: de beweeglijkheid van de organen in keel-, borst-, en buikholte, ...
 • het cranio-sacrale systeem: de hersenen, schedel, het heiligbeen, wervelkolom, zenuwstelsel, hersenvliezen, ...
 • de verbindingswegen: het zenuwstelsel, bloedvaten, …

Waarom osteopathie

Met osteopathie sporen we fysieke klachten en bewegingsbeperkingen op om ze daarna aan te pakken met manuele therapievormen (manipulaties, spieroefeningen, mobilisaties, ...). Het gebruik van medicijnen en heelkundige ingrepen houden we bij voorkeur tot een strikt minimum beperkt. Deze zijn soms wel doeltreffend, maar ze verstoren tegelijkertijd het natuurlijke evenwicht van andere processen en het zelfherstellende vermogen van het lichaam.Oorzaak van uw klacht gezocht?

Het menselijk lichaam is een complexe en dynamische machine met verschillende systemen en processen die simultaan én in interactie met elkaar functioneren. Alles is bovendien met elkaar verbonden. Van zodra één of meerdere componenten niet meer optimaal presteren of uit balans geraken, zal ons lichaam alarmsignalen uitsturen. Koorts, onaangename fysieke ongemakken en pijn bijvoorbeeld.


Soms kan een natuurlijk onevenwicht zich ook manifesteren in ongemakken en blessures die hardnekkig blijven terugkeren ondanks verschillende gerichte behandelingen of in een opeenstapeling van afwisselende fysieke klachten. De locatie waar we fysieke klachten waarnemen, is niet altijd een rechtstreekse indicatie van de plek waar de oorzaak zich bevindt. Hoofd- en maagpijn zijn bijvoorbeeld symptomen die vele oorzaken kennen die niet per se in het hoofd of het maagdarmsysteem zijn ontstaan. Het mentale welzijn (stress), een verstoorde hormoonhuishouding of dehydratie kunnen evengoed de boosdoener(s) blijken. Net daar komt onze osteopathie in beeld.


Oorzakelijk denken

Vanuit een overkoepelende holistische benadering gaan we eerst op zoek naar de onderliggende oorzaak of oorzaken van chronische klachten door verschillende lichamelijke processen en interacties afzonderlijk en in functie van het geheel te analyseren. Niet de behandeling van symptomen, maar wel het herstellen van het zelf genezend vermogen van het lichaam staat bij osteopathie voorop, wat indrukwekkende resultaten voor het algemene welzijn op lange termijn oplevert.

De voordelen van osteopathie

niet invasieve therapievorm die complementair is met de klassieke geneeskunde

 • er start geen behandeling vooraleer de oorzaak van de klachten gevonden werd
 • oorspronkelijke klacht verholpen én andere positieve effecten op lange termijn
 • vroegtijdige detectie van andere aandachtspunten door totale lichaamsanalyse

Osteopathie: voor wie?

Osteopathie is een niet-invasieve therapievorm die quasi iedereen kan inzetten, van jong tot iets minder jong. 


Bij Topsportadvies behandelen we voornamelijk volwassenen en sporters met verschillende klachtenpatronen:

 • blessures en sportletsels: chronische ontstekingen, verstuikingen, krampen en pijnklachten, ...
 • gewrichtsproblemen: tenniselleboog, rugklachten (hernia, lumbago, rugpijnen, ...), ...
 • orgaanklachten: opgeblazen gevoel, zuuroprispingen, darmklachten, spijsverteringsproblemen, ...
 • hoofdpijnen: migraine, acute spanningshoofdpijnen, duizeligheid en concentratieproblemen, ...
 • chronische vermoeidheid en aanhoudende klachten waarvoor geen diagnose gevonden wordt


Een osteopathisch consult bij Topsportadvies verloopt zo:

Osteopathie Lokeren

Sessie 1: Anamnese & uitwendig onderzoek

We luisteren naar je verhaal en stellen heel wat bijkomende vragen om je klachten nauwkeurig in kaart te brengen. Daarbij focussen we ons niet alleen op informatie die rechtstreeks met de klacht verband houdt. Ook voorgaande operaties, trauma’s, klachten en je huidige levensstijl komt uitgebreid aan bod.

We onderzoeken de beweeglijkheid van je lichaam met verschillende manuele technieken en hightech meetapparatuur. We kijken onder meer naar je looppatroon, houding, bekkenpositie en ook naar fysieke kenmerken zoals littekens, huidverkleuringen, gespannen spieren, blokkades en zo meer.


Osteopathie Lokeren

Sessie 2: Manuele therapie

Met doordacht gekozen bewegingspatronen en een gedoseerde drukuitoefening maken we blokkades in mechanische lichaamscomponenten zoals spieren en gewrichten los. Deze manipulatie werkt drukverlichtend en zal het zelfgenezend proces stimuleren.
Osteopathie Lokeren

Sessie 3: Biochemische therapie

Binnen de 72 u naar de manuele therapie word je de positieve effecten al gewaar. Zijn de klachten niet of onvoldoende verholpen, dan gaan we tijdens een 3e consult op zoek naar potentiële biochemische oorzaken (bv. bacteriële, virale, chemische, toxische en parasitaire invloeden) met aangepaste onderzoekstechnieken. De biochemische stoorzenders pakken we vervolgens aan met voedingsadvies op maat en/of voedingssupplementen.


Enkele reacties van patiënten

Elke sessie wordt een ander probleempunt aangepakt.


Na iedere behandeling werden de pijnlijke “plekjes” minder in aantal en intensiteit, met de week liep ik beter, ook pijnloos, het was een bevrijding. Anderhalf jaar later ben ik mij aan het voorbereiden op mijn eerste marathon. Mijn enkel blijft een zwakke plek, de kleinste misstap herinnert mij daaraan; maar zonder Thorbjörn zijn vakkennis, zijn “helende” handen, stond ik in april niet aan de startlijn.

Erwin Vervaet

Een echte opluchting!


Via deze weg wil ik Thorbjörn nogmaals bedanken voor de behandelingen tijdens het afgelopen jaar. Door continu te zoeken naar de onderliggende redenen van mijn klachten, kon ik tijdens dit jaar een grote stap vooruit maken. Ik voel mij een heel stuk beter !!

Vandaag tijdens een opfris behandeling voelde ik , zoals iedere keer, dat hij heel goed de juiste manipulatiepunten kan vinden en die dan op een fantastische manier bewerkt. Een echte opluchting !!

Hendrik M Verhelst

Ik ben super goed geholpen bij Topsportadvies ! 


Thorbjörn beoefent zijn vak met een gedreven passie en competentie uit ! Een inspirerende en positieve persoonlijkheid die zijn positieve vibes op een professionele manier overbrengt op zijn patiënten.


Siglinde Provost

Topbegeleiding met een bredere visie.


Topbegeleiding met een bredere visie omtrent de oorzaak aanpakken van blessures.


Bart Van Theemsche

Vaakgestelde vragen over Osteopathie

Heb ik recht op een terugbetaling voor Osteopathie?

Per osteopathische behandeling betalen de meeste ziekenfondsen een klein bedrag terug, met een maximum per persoon en per kalenderjaar. Deze terugbetaling situeert zich onder de aanvullende verzekering.

Een overzicht van de voornaamste ziekenfondsen:
- CM: 5 maal 10€ per jaar
- Partena: 6 maal 10€ per jaar
- OZ, Onafhankelijk ziekenfonds: 10 maal 10€ per jaar
- Vlaams neutraal ziekenfonds: 5 maal 10€ per jaar
- Liberale mutualiteit: 6 maal 10€ per jaar
Deze tarieven kunnen veranderen met de tijd. Check zeker de tegemoetkomingen op de website van je eigen mutualiteit.

Hoe lang duurt een consultatie gemiddeld?

We voorzien gemiddeld 1 uur tijd om grondig te werken.

Hoe kan ik een afspraak boeken?

Je kan een afspraak online inboeken via onze online agenda of bellen op +32 473 27 45 60


Genoeg van je aanhoudende klachten?


Wil je eindelijk de onderliggende reden van je chronische klachten vinden en de oorzaken bij de wortels aanpakken? Je hebt niets te verliezen en heel wat te winnen door eens bij Topsportadvies in Lokeren binnen te stappen... Osteopathie helpt je al een eind op weg, maar wij gaan verder! Benieuwd?