Chronische rugklachten? Een pijnloze en veilige rugscan.
arrow_drop_up arrow_drop_down

Last van chronische rugklachten,

bekken- of nekpijn?

Laat een rugscan maken zonder schadelijke röntgenstraling bij Topsportadvies om de oorzaak te achterhalen.

Chronische rugklachten en aanhoudende bekken-, nek- en schouderpijn zijn niet te onderschatten. Ze beïnvloeden je houding, je beweeglijkheid én je humeur. Redenen genoeg dus om te onderzoeken waar die aanhoudende pijn in de rug, bekken of nek precies vandaan komt en wat je eraan kan doen. Een rugscan laten maken bij Topsportadvies in Lokeren is daarvoor het ideale startpunt.

Een rugscan zonder röntgenstraling

De straling die vrijkomt bij röntgenopnames is niet zonder gevaar. Met onze hoogtechnologische DIers 4D motion bodyscan hebben we het perfecte alternatief voor de klassieke rugscan met röntgenstraling in huis. Onze scanner gebruikt enkel lichtprojecties en camerabeelden om een statische en een dynamische rugscan te maken met virtuele 3D-weergave van de rug, de wervelkolom en de stand van het bekken. 


De intelligente bodyscanner vergelijkt de krommingen in de lijnpatronen en vertaalt de berekeningen in een duidelijk rapport. Data over bekkenscheefstand, rotaties van de wervelkolom, asymmetrische spieropbouw en de algemene houding worden vervolgens in kleurrijke visualisaties en grafieken samengevat. Nadien lichten wij de resultaten en de mogelijke vervolgacties uitgebreid en in verstaanbare taal aan je toe.

Hoe werkt het?

Je neemt plaats op onze bodyscanner. Voor de statische wervelkolom analyse doe je dit rechtopstaand en in een natuurlijke vrijstaande houding. Daarna projecteert onze bodyscanner een lijnenpatroon op je rug. 

Waarom je rug laten scannen bij Topsportadvies?

  • Een veilige, pijnloze en stralingsvrije rugscan met accurate metingen.
  • We lichten alle resultaten persoonlijk en in verstaanbare taal aan je toe.
  • Je krijgt een overzichtelijk rapport met duidelijke visualisaties en grafieken.
  • We gebruiken de meetgegevens meteen voor andere Topsportadvies oplossingen zoals de loop- en bewegingsanalyse,  of functionele 3D-zolen.
  • Natuurlijk mag je de resultaten meenemen om ze verder te bespreken met je huisarts, kinesist of andere medische zorgverstrekkers.


De oorzaken van chronische rugklachten zijn niet altijd voor de hand liggend

Meest voorkomende oorzaken

Bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap, slijtage van de ruggenwervels, reumatische ontstekingen, osteoporose, aangeboren groeistoornissen en zelfs een verkeerde slaaphouding kunnen allemaal oorzaken van lage rugpijn, nekklachten, schouderpijn en hoofdpijn zijn.


Malocclusie / verkeerde beet

Naast de klassieke risicofactoren kan bijvoorbeeld ook een dwangbeet chronische bekken-, nek- en rugklachten voortbrengen. Dokter Jean-Pierre Meersseman, chiropractor en een referentie in de topsportwereld, onderzocht de link tussen blessures in de onderste ledematen en de occlusie van de tanden. Een verkeerde beet of malocclusie blijkt wel degelijk een negatief effect te hebben en het kan eveneens een vals beenlengteverschil of rotaties ter hoogte van het bekken in de hand werken. Hij bedacht een relatief eenvoudige oplossing om die excessieve drukbelasting te voorkomen: het 3D-geprinte mondstuk op maat dat de beet corrigeert.


Beenlengteverschil

Dat je ene been net iets langer is dan het andere, is perfect normaal. Zeker bij kinderen in volle groeifase is een beenlengteverschil soms erg duidelijk merkbaar. Je benen groeien nu eenmaal afzonderlijk en niet altijd even snel. Op latere leeftijd zal het verschil in beenlengte doorgaans beperkt blijven.


Geen reden tot paniek dus, maar we moeten er ons er wel bewust van zijn dat we zelfs met een klein beenlengteverschil onbewust onze houding aanpassen om bekkenscheefstand te compenseren. Het ene been voor het andere plaatsen, een van beide schouders optrekken, het hoofd kantelen, ... zijn de meest courante automatismen. Hierdoor leggen we echter automatisch meer belasting op andere ledematen, wat op haar beurt kan resulteren in pijnklachten, tendinitis of zelfs chronische rugklachten.

Klaar voor de oplossing?

Wij ook, maar bij Topsportadvies starten we geen behandelingen alvorens we de exacte onderliggende oorzaken van je klachten gevonden hebben. Zullen we dus eerst starten met een goed gesprek en die rugscan om de nodige feiten te verzamelen?

Vaakgestelde vragen over de rug- en wervelkolom analyse

Hoeveel kost een rugscan en analyse?

De rugscan & analyse kost in totaal €140.

Indien de rugscan tijdens een consultatie gebruikt wordt, kost de scan €65.

Waar kan ik de tarieven voor consultaties vinden?

Dit kan je vinden op de afsprakenpagina.