Ons lichaam beweegt in 3D
Ons lichaam is een 3-dimensionaal wezen. Om die reden vraagt het ook om een 3-dimensionele aanpak bij een letsel of om een letsel te voorkomen. Mijn studies aan het Gray-Institute in de USA heeft me andere en vernieuwende inzichten gegeven in het behandelen van bv. overbelastingsletsels (microtraumata dat pijn veroorzaakt gecombineerd met een ontstekingsreactie) van het bewegingsstelsel, maar ook bij het optrainen na letsels.
We zitten nog steeds in een periode waar 'correcte' oefeningen worden voorgeschreven of waar professionals een bepaalde beweging als 'correct' of 'niet-correct' beschouwen. Maar de vraag is: wat is 'correct' en op wat baseren we ons?
Uitspraken zoals 'je voet mag niet overproneren' (naar binnen vallen bij elke stap), 'je knie moet recht blijven tijdens oefeningen', 'je knie mag niet over de voetpunt komen tijdens beenoefeningen' of 'je heup mag niet afzakken tijdens het steunen op 1 been', zijn zogenaamde waarheden, maar is dat ook zo?
Hoe vaak worden patiënten in neutraal gezet? En is dat terecht? Wanneer staan wij ooit neutraal tijdens rust of tijdens beweging? Wat zijn dan de voordelen om in 'neutraal' te trainen? We zien vaak deze voorbeelden bij buikspiertraining, bij de zogenaamde 'planking' waar de rug in neutraal wordt gehouden.
Professionals baseren hun begeleiding nog steeds op oude waarheden, die ooit op de markt zijn gezet maar nooit kritisch zijn bekeken. Als je gelooft in een 3D werking van het lichaam, hoef je helemaal geen medische studies gedaan te hebben om te begrijpen dat bovenstaande uitspraken omtrent 'correct, niet correct en neutraal' misschien helemaal niet kloppen.