Meer energie met deze 8 tips
Meer energie met deze 8 tips
10 februari 2015 
2 min. leestijd

Meer energie met deze 8 tips

Gezond eten, lekker bewegen, gezellig samen iets doen – daar krijgen we energie van. Met die gezelligheid zit het meestal wel goed… Maar de rest?

Sporten en gezond eten geven je snel meer energie om leuke dingen te doen. Met deze tips zit je zo weer lekker in je vel!

1. Helemaal fit met omega-3

Vooral omega-3-vetzuren uit vis maken energiek. Ze bevatten EPA en DHA, belangrijke nutriënten die goed zijn voor het hart. Neem dus gerust een extra moot of een grote schep garnalen. Geen fan? Omega-3 in capsules kan uitkomst bieden. Plantaardige omega-3 is géén goed idee: het bestaat uit alfalinoleenzuur en dat kunnen we niet omzetten in EPA en DHA. Omega-6 is ook niet nodig, daarvan krijgen we al genoeg binnen.

2. Eet goede koolhydraten

We eten bergen koolhydraten uit brood, aardappelen en pastaproducten. Deze dikmakers zitten vol geraffineerde suikers en we eten ze de hele dag door. Overstappen op gezondere koolhydraten kan helpen en er is enorm veel keus: donkere bladgroente, wortel, paprika, paddenstoelen, mango, ananas, noten, pitten, zaden, olijven… Ze zitten boordevol vitaminen, voor een extra energiek gevoel.

3. Denk ook eens aan magnesium

Als het over energie gaat, hoor je zelden iets over magnesium. Toch is het een essentieel mineraal voor onze energievoorziening. Rijke bronnen van magnesium zijn cacao, bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, noten en banaan. Er valt dus genoeg te genieten, ook als je een beetje oplet wat je eet.

4. Natuurlijk, vers en biologisch

Verse en biologische groenten geven meer energie en mineralen. Dat komt omdat biologische groenten veel meer magnesium en B-vitaminen bevatten. B-vitaminen maken energie vrij uit de voeding. De moeite die je stopt in gezond winkelen, koken en eten vertaalt zich vanzelf in een fit lijf. En daar krijg je een goed gevoel van!

5. Het gemak zit in een klein hoekje

Gemaksvoeding: snel klaar en zo slecht smaakt het niet. Maar energie krijg je er niet van. Het bevat veel zout en de slapgekookte groente kun je met een vergrootglas zoeken. Zo’n maaltijd kost meer energie dan het oplevert. Zet uzelf eens voor het hakblok en koop geen gemaksvoeding meer. Of lees eens een kookboek met (oer)gezonde gerechten. Even iets anders maar bijna nét zo gemakkelijk!

6. Geef energievreters het nakijken

Stress is de grootste energievreter. Andere zijn overeten, roken, drinken, negatieve gedachten, tegenzin en een verstoorde nachtrust. Een klein beetje stress hebben we nodig, anders komen we ons bed niet uit. Maar doe jezelf een plezier: zeg eens wat vaker nee. Sla eens een boek open over mindfulness en laat je gedachten aan die Excel-sheet ontsnappen. Als de stressbarometer zakt, geef je energievreters het nakijken.

7. Beweeg omdat het mag

Veranderen is moeilijk, vooral vanaf de bank. Ga dus lekker bewegen. Het hoeft niet op topniveau; ook wandelen en lichte yoga kunnen veel voor je doen. Bovendien maak je bij élke vorm van lichaamsbeweging endorfinen aan, zelfs als je de trap oploopt. Endorfinen zijn natuurlijke pijnstillers die zorgen voor een gevoel van welbevinden. Ook het “gelukshormoon” serotonine komt vrij bij het sporten. Als u begint wordt het dus vanzelf steeds leuker. Vandaag nog van die bank af?

8. Zoek de zon op

Bij mooi weer maakt elk stukje blote huid vitamine D aan. Beter bestaat niet voor een goede weerstand, soepele spieren, sterke botten en zelfs een sterk gebit. Daarbij draagt vitamine D bij aan celvernieuwing in het lichaam – écht een verjongingsvitamine dus. Helaas zijn de zonnige dagen hier vaak op één hand te tellen… Neem daarom elke dag extra vitamine D. Het is meestal nodig en zo kunt u het ook niet vergeten.

Bron: Natura Foundation

Tijd om je lichaam te laten optimaliseren?

Reactie plaatsen