Gevaar voor paradontis bij sporters
Gevaar voor paradontis bij sporters
28 september 2015 
in Tanden
1 min. leestijd

Gevaar voor paradontis bij sporters

Paradontitis is een ontsteking van het tandvlees waarbij uiteindelijk ook het bot dat rond de tanden zit en het tandligament dat de tanden aan het bot vastmaakt, worden aangetast. Hebben de tanden en kiezen uiteindelijk geen houvast meer, dan komen ze los te staan en vallen ze uit. Verspreiding van bacteriën via de mond leidt tot continue afweeractiviteit in het hele lichaam, en vormt zo een niet-ontdekte risico voor her-blessures. Zo’n verspreiding van bacteriën kan uiteraard bij elke infectie voorkomen, maar bij parodontitis is het risico groter dan bij andere infecties. Dat komt omdat infecties in de mond vaker voorkomen dan elders in het lichaam, juist omdat tandvlees een van de meest doorbloede zones van het lichaam is en omdat ontstoken tandvlees ook nog eens veel makkelijker bloedt dan normaal.

Deze combinatie heeft tot gevolg dat de schadelijke bacteriën bij het eten of bij het poetsen via het tandvlees heel makkelijk in de bloedbaan terechtkomen en dus vaker dan andere infecties voor problemen zorgen op afstand.
Het is genoegzaam bekend dat wie zijn tanden niet voldoende reinigt, het risico loopt dat er zich tandplak – een combinatie van voedselresten en bacteriën – ophoopt op en rond de tanden. Zo krijgen bacteriën de kans zuren te maken van de suiker in de voedselresten, en dan kunnen die zuren het tandglazuur, het tandbeen en de tandwortel aantasten en kunnen er door dit ontbottingsproces gaatjes ontstaan in de tanden.

paradontis artikel p1 Paradontis artikel 2

Tijd om je lichaam te laten optimaliseren?

Reactie plaatsen