Een hernia door verkeerd te heffen? Think again!
Een hernia door verkeerd te heffen? Think again!
25 april 2016 
4 min. leestijd

Een hernia door verkeerd te heffen? Think again!

We kennen ze allemaal, die mensen die de godganse dag achter de computer zitten of in de wagen en kampen met rugpijn. Vaak is discus hernia (een uitpuilende discus) of discusdegeneratie het verdict. En dit terwijl de persoon in kwestie amper beweegt en al zeker geen hoge belasting heeft.

Hoe kan een tussenwervelschijf, of discus, kapot gaan zonder enige belasting? Gewoon door te zitten? Ja en nee…Luister mee!

Bacterie en discopathie

Wetenschappers hebben de discus van mensen met een discopathie (een aandoening aan de discus) onderzocht. Dat deden ze door kleine stukjes van de discus te verwijderen en in het laboratorium te onderzoeken. Nu bleek dat in meer dan de helft van de gevallen er een bacterie aanwezig was! Deze bacterie zou daar helemaal niet mogen zijn. Ons bloed zou vrij moeten zijn van bacterieën. Hoe komt deze bacterie daar? En is deze misschien een mogelijke oorzaak?

Dat deze bacteriën oorzaak zijn, is meer dan aannemelijk. Op onze discus, zowel op de buitenste laag als op de binnenste kern bevinden zich receptoren, Toll Like Receptoren genoemd. Deze registeren elke vijand! Als ze een vijand opgespoord hebben, gaan ze ontstekingsstofjes produceren! Deze dienen als waarschuwingssignaal naar het aangeboren immuunsysteem! Het immuunsysteem wordt in actie gezet en de indringer wordt vernietigd. Hoe onderscheidt deze receptor nu vriend van vijand? Hij herkent een moleculair patroon dat gelinkt is aan een ziekteverwekker. Deze ziekteverwekker kan een bacterie zijn, maar ook een virus, parasiet, toxine, pesticide…

De ontstekingsstofjes die vrijkomen nadat de receptor een vijand ontdekt heeft, heten Tumor Necrose Factor Alfa (TNFa) en Interleukine-1Bèta (IL-1b). Deze stofjes worden aangemaakt door de cellen waaraan de receptor vastzit.

Het nadeel van deze ontstekingsstofjes is het feit dat ze het bindweefsel van de discus afbreken door middel van enzymes zoals Matrix Metalloproteïnase en Desintigrine. Bij detectie van een vijand wordt dus het eigen weefsel afgebroken!! Niet alleen wordt de discus afgebroken, ook de enzymes die normaliter de discus terug opbouwen worden geremd! Daarnaast vindt er ook een verhoogde aanmaak van Nerve Growth Factor plaats, waardoor de patiënt meer pijn ervaart. Door de veranderingen kan de aangetaste en verzwakte discus ook niet meer normaal bewegen tussen de wervels en ontstaat er een discus hernia.

Tot overmaat van ramp kunnen de afbraakproducten van de discus ook op de Toll Like Receptor binden, waardoor er nog meer ontstekingsstofjes worden geproduceerd en waardoor het afbraakproces nog meer versneld wordt en zichtzelf in stand houdt.

Zelfs een kortstondige blootstelling aan ontstekingsstofjes kan een langdurig effect hebben op de discus. Om u even een idee te geven, een blootstelling aan TNFa gedurende 24u zorgt voor een veranderde waterdoorlaatbaarheid van de discuskern gedurende 1 week!

Waarom doet ons lichaam dit nu eigenlijk? Het is moeilijk te geloven dat ons lichaam zichzelf kapotmaakt na 1 kortstondige blootstelling aan een ziektekiem.

De onstekingsstofjes (TNFa en IL-1b) zorgen normaal gezien voor herstel! Delen van het aangeboren immuunsysteem, die intussen ter plaatse zijn, verwijderen de uitpuilende delen van de discuskern waardoor deze niet op de nabijgelegen zenuw kunnen drukken. Het immuunsysteem moet dus goed geregeld zijn, het moet zorgen voor voldoende herstel en mag niet overmatig zichzelf kapot maken zoals hierboven beschreven.

Hoe zit het nu met de gezondheid van onze sedentaire mens. Deze die de hele dag in de wagen zit, tussendoor snel een broodje eet of wat chocolade, deze die ’s avonds TV kijkt of een pintje gaat drinken met vrienden? Hoe zou het gesteld zijn met zijn of haar immuunsysteem? Is het misschien mogelijk dat deze mensen meer ziekteverwekkers in hun bloed hebben dan anderen? Het is een hypothese, onze bescheiden mening, maar de link met een lekke darm of leaky gut is snel gelegd. Een lekke darm lijkt een zeldzame aandoening, maar het tegendeel is waar. Ons darmoppervlak is zo groot als een voetbalveld en onze westerse eetgewoontes eisen zijn tol. Vooral de vele graanproducten die de basis vormen van ons dieet zorgen voor aantasting van de darmwand. Op die manier kunnen veel vreemde stoffen het lichaam binnendringen en op die manier een histamine reactie uitlokken. Het zou wel eens mogelijk kunnen zijn dat het deze stoffen zijn die de Toll Like Receptoren van onze discus triggeren en op die manier een lokale ontsteking uitlokken, met alle gevolgen van dien. Alsook mensen met verhoogde chronische stress, allergische reacties, bacteriën die binnengedrongen zijn door een ondergane operatie, vaccinaties enz, kunnen een chronische ontstekingsreactie teweegbrengen waardoor een verzwakking zal optreden van ligamenten, spieren.

Bart Wellens

We kunnen ook de link leggen met Bart Wellens – ex veldrijder Fidea – Telenet. Destijds heeft hij lang gesukkeld met rug – en hartproblemen die gelinkt werden aan een ontsteking thv de tanden. Via ontstoken tandvlees en tanden kunnen veel bacteriën binnendringen in de bloedbaan en deze kunnen de aanzet zijn om andere weefsels aan te tasten.

Het zou interessant zijn om alle patiënten/atleten met een niet-traumatische hernia in kaart te brengen en dit zowel op mechanisch vlak via de 4D Motion rugscanner van Diers, als op vlak van het immuunsysteem via de principes van de klinische psycho neuro immunologie dat Topsportadvies hanteert. In samenwerking met Tandlabo GLOBAL SMILE te Lokeren brengen we ook het profiel van de beet en mondhygiëne in kaart. Een verkeerde beet is een mogelijke dalende oorzaak met als gevolg dat het lichaam niet in balans is, daardoor kan er druk ontstaan thv de ruggenwervels. Al dan niet aanmeten van een mondstuk is een optie om de druk weg te nemen.

Volgende vragen zijn belangrijk voor de patiënt/atleet. Wat eten ze? Wat doen ze of doen ze niet? Wat is hun stressniveau…? Virale – bacteriële infectie opgelopen? Tandhygiëne? Vaccinaties? Operaties ondergaan? Waarschijnlijk zou dit profiel niet veel afwijken van de gemiddelde Vlaming. Net zoals het profiel van de patiënt met de chronische tenniselleboog, of deze van de patiënt met de burn-out. Het is namelijk zo dat éénzelfde oorzaak verschillende ziektebeelden kan uitlokken, afhankelijk van de levensloop van deze persoon. Het symtoom, discus hernia in dit geval, is de foto terwijl de levensloop de film is.

Tijd om je lichaam te laten optimaliseren?

Wij als therapeuten van topsportadvies bekijken graag de film om op die manier de ware oorzaak van jouw symptoom te ontdekken.

Reactie plaatsen