Tenniselleboog behandelen? Start met de tips van Topsportadvies

Tenniselleboog door computerwerk of golfarm door padel?

Tenniselleboog

Wist je dat slechts 5% van alle patiënten met een tenniselleboog effectief tennist? Of dat een tennisarm en een golfarm zeer gelijkaardige kwetsuren zijn hoewel het om andere spieren en pezen gaat? We bundelen nog meer leuke weetjes over deze veelvoorkomende overbelastingsletsels voor je samen. En tips om deze blessures te voorkomen en te behandelen natuurlijk.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is een ernstige en vaak chronische peesontsteking die zich voornamelijk manifesteert aan de buitenkant van de elleboog. Die pezen raken geïrriteerd en ontstoken door chronische overbelasting van de strekspieren in de pols. Het sportletsel komt vooral vaak voor bij tennisspelers, maar ook personen die repetitieve strekbewegingen met pols, handen en vingers maken op het werk zijn vatbaar voor deze elleboogblessure.

Ontwikkeling van tenniselleboog

Een tennisarm is een typerend voorbeeld van een Repetitive Stress Injury (RSI) veroorzaakt door langdurige en/of herhaalde overbelasting van spieren en gewrichten. Die overbelasting veroorzaakt kleine scheurtjes ter hoogte van het aanhechtingspunt van spieren en bot. Tijdens het natuurlijke herstelproces ontstaat vervolgens littekenweefsel dat iets dikker en stugger is dan het omringende weefsel. Die ongelijkheid verzwakt de volledige pees. Een proces dat zich blijft herhalen en verergert bij elke nieuwe overbelasting.

Het verschil tussen tenniselleboog en golfelleboog

Een tenniselleboog en golferselleboog zijn quasi identieke blessures. Ze hebben dezelfde oorzaak en soortgelijke symptomen waarbij vooral de locatie van de pijnklachten verschilt.



TenniselleboogGolferselleboog
andere benamingen
  • epicondylitis lateralis
  • tennisarm / muisarm
  • epicondylitis medialis
  • golfarm / golfelleboog
overbelasting van
  • strekspieren en strekpezen aan de buitenkant van de bovenarm
  • buigspieren en plooipezen aan de binnenkant van de elleboog
veroorzaak door
  • sporten met veel armbewegingen (bv. tennis en golf)
  • veelvuldig gebruik van trillend gereedschap
  • zware en/of repetitieve handenarbeid zoals poetsen, bandwerk, bureauwerk, ...
symptomen
  • pijn en/of stijfheid aan de buitenzijde van de elleboog en/of krachtverlies in de voorarm
  • pijn en/of stijfheid aan de binnenkant van de elleboog en/of krachtverlies in de voorarm
  • Bij geklemde elleboogzenuw (ulnariszenuw) vaak ook tintelingen en voosheid in pink en ringvinger
pijnklachten
Bij elke activiteit waarbij de overbelaste pees ingezet wordt. Zelfs bij het optillen of oprapen van relatief lichte voorwerpen (bv. om te drinken). In ernstigere gevallen ook krachtverlies en pijn bij inactiviteit (bv. tijdens het slapen)


Waarom “tenniselleboog”?

Vooral sporten waarbij de armen veel gebruikt en gestrekt worden, zijn gevoelig voor de ontwikkeling van tennisellebogen. Denk maar aan tennis, padel, badminton, enz... De verwijzing naar deze sport dateert nog uit de tijd dat men met zwaardere houten rackets speelde die de pezen veel zwaarder belastten. Tegenwoordig wordt de naam “muisarm” (referentie naar veelvuldig computergebruik als oorzaak) ook courant gebruikt.

Hoe tenniselleboog behandelen?

Voor degeneratieve blessures als tennisarm of golfarm geldt maar één motto: Voorkomen is beter dan genezen! Bij elke nieuwe overbelasting neemt het littekenweefsel, de schade en de verzwakking van de pezen immers toe wat de kans op duurzaam herstel sterk vermindert.

Eerst het goede nieuws

In de meeste gevallen geneest een tennisarm vanzelf mits je de betrokken pezen voldoende rust gunt. Alleen is het een langdurig proces dat minstens enkele weken en meestal zelfs minstens 12 maanden in beslag neemt.

  • Gun je pols, hand en arm voldoende rust. Immobiliseer waar mogelijk met een brace. 
  • Vermijd manipulatie van zware lasten en repetitieve buig/strek- en draaibewegingen. 
  • Vermijd zoveel mogelijk trillingen (bv. door het hanteren van elektrisch gereedschap).
  • Neem zo weinig mogelijk ontstekingsremmers in, want die tasten je maagwand aan. 
  • Houd je spieren in beweging met aangepaste oefeningen voor thuis en osteopathie

Na deze herstelperiode kan je ook terug sporten, maar het is wel opletten geblazen om de pezen daarbij niet opnieuw te overbelasten.

  • Verbeter je techniek waar mogelijk (vooral de backhand techniek bij raketsporten). 
  • Let op voor de gevaren van te hard trainen en langdurig sporten met ibuprofen. 
  • Relax, want stress verhoogt je cortisol productie met meer kans op ontstekingen.

Chronische tennisarm

Blijven de klachten aanhouden of steeds sneller terugkomen, dan is er sprake van chronische epicondylitis. Die zal helaas zelden spontaan genezen en vereist bijna altijd een medische ingreep. Die kan gaan van pijn reducerende medicatie zoals cortisonespuiten, injecties met geconcentreerd eigen bloed (PRP-inspuiting) tot zelfs chirurgische ingrepen.

Eerste hulp bij (sport)blessures

Wil je optimaal herstellen na je tennisarm en verdere schade voorkomen? Erkend osteopaat en gediplomeerd causopractor Thorbjörn De Brul onderzoekt eerst de evidente en minder voor de hand liggende oorzaken en werkt daarna een behandelingsplan op maat voor je uit. 


 

Blessures voorkomen? Laat je screenen bij Topsportadvies!

Maak een afspraak bij osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies in Lokeren (Waasland) 

of Dormaal (Vlaams-Brabant).