Groep A streptokok, wat is het, wat doet het en wat doe jij eraan?

Groep A streptokok

Groep A streptokok

Groep A streptokok is een bacterie die zich razendsnel verspreidt tussen mensen en soms laat opgemerkt wordt door de uiteenlopende symptomen. In de beginfase van de infectie lijken de klachten op een gewone verkoudheid, maar de mogelijke gezondheidsrisico’s nadien zijn niet min.

Wat is groep A streptokok?

Groep A streptokok, afgekort GAS en ook weleens roodvonkbacterie genoemd, is een bacterie die aan de basis ligt van diverse fysieke klachten. De meest voorkomende daarvan zijn keelpijn, ontstoken amandelen, roodvonk, wondroos en krentenbaard. Ernstige GAS infecties, waarbij bacteriën diep in het lichaam en de bloedbanen dringen, kunnen zelfs leiden tot gevaarlijke situaties met hardnekkige orgaanontstekingen die soms resulteren in langdurige ziekenhuisopnames en zelfs coma.

Hoe loop je groep A streptokokken op?

Bacteriën zoals de groep A streptokok verplaatsen zich van mens tot mens via minuscule vochtdruppeltjes in de lucht. Telkens we hoesten, niezen of luid praten verspreiden we geïnfecteerde lucht die een andere persoon opnieuw inademt.

Ook door aanrakingen en via de handen worden bacteriën gemakkelijk doorgegeven. Vaak merkt de besmette persoon de symptomen pas na enkele dagen op zonder zich bewust te zijn diens eigen besmettelijkheid, die enkele weken kan duren. Daardoor kunnen streptokokken snel bij vele mensen opduiken.

Mogelijke gevolgen en behandeling?

De meest voorkomende symptomen die zich het snelst manifesteren na een infectie met groep A streptokok:

  • koorts
  • verkoudheidsklachten, keelpijn en opgezwollen amandelen
  • impetigo “krentenbaard” huidontstekingen met wondjes, rode/donkere plekjes en blazen met korst rond de neus en mond
  • rode uitslag op de huid, opgezwollen tong (al dan niet met blaasjes) of roodvonk (vooral bij kinderen)
  • wondroos of een rode, gloeiende en verdikte huid (meestal in de buurt van wondjes en voornamelijk op de onderbenen)

De meeste ontstekingsverschijnselen van roodvonkinfectie gaan vanzelf over. Toch is het opletten geblazen, want een aanslepende infectie kan gevaarlijke gevolgen hebben:

  • ernstige ontstekingen van luchtwegen en organen
  • hoge koorts, spierpijn, verwardheid en coma
  • acute gewrichtsontsteking ("acute reuma”)
  • huidontstekingen en zelfs afstervende huid (vleesetende bacterie)

Hoe bacteriële infecties voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus houd je immuunsysteem in topvorm en lichaam en geest in balans. Hoe beter je natuurlijke weerstand, hoe minder vaak je ziek wordt en hoe sneller je geneest. Verder wil je ook deze tips in gedachten houden:

  • Een goede handhygiëne is cruciaal. Was je handen regelmatig met zeep. Denk er ook aan om servies na gebruik goed af te wassen. Wees je ook bewust dat dit niet overal evident is (bv. op festivals).
  • Nies of hoest bij voorkeur niet in je handen, maar eerder in je elleboog. Snuiten doe je best niet in een stoffen zakdoek, wel in papieren zakdoekjes die je na gebruik meteen wegwerpt.
  • Geniet zoveel mogelijk in de buitenlucht (in gezonde omgevingen uiteraard) en vermijd besloten ruimtes waar mensen té dicht bij elkaar zitten.
  • Te warm dus airco op? Ja, maar enkel als de aircoleidingen regelmatig gereinigd worden zodat er geen virusdeeltjes en bacteriën in de leidingen woekeren.
  • Verzorg kleine wondjes onmiddellijk. Reinig de huid en ontsmet waar nodig.

Hoe behandelen?

Het is ontzettend belangrijk om de symptomen van “kleine kwaaltjes” correct te interpreteren en aan de juiste oorzaken te linken. Wat een verkoudheid lijkt, kan evengoed het prille signaal van een streptokokkeninfectie zijn. Een juiste causagnose en een snelle opstart van de geschikte behandeling is in dat geval cruciaal om erger te voorkomen.

Toch een streptokokkeninfectie opgelopen? Er zijn talloze natuurlijke remedies om de verspreiding van bacteriën binnen het lichaam af te remmen.

Bij ernstige infecties zal een arts vast antibiotica voorschrijven. Zo’n antibioticakuur is vaak noodzakelijk, maar niet zonder nadelen. De hulpstoffen in chemische medicatie zetten je organen, biochemische processen en de balans tussen lichaam en geest immers onder zware druk. Antibiotica nemen laat altijd sporen na!

Vind de oorzaak

Erkend osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies bekijkt je fysieke, mentale en energetische welzijn vanuit een holistisch perspectief. Door talloze actoren in je functioneren tegelijkertijd te onderzoeken, worden onderlinge verbanden beter zichtbaar. Op die manier linken we symptomen en gevolgklachten aan de precieze boosdoeners om ze gericht te behandelen.

 


Reactie plaatsen

Blessures voorkomen? Laat je screenen bij Topsportadvies!

Maak een afspraak bij osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies in Lokeren (Waasland) 

of Dormaal (Vlaams-Brabant).