Xylometazoline neussprays en neusdruppels zijn niet ongevaarlijk!

Xylometazoline

Xylometazoline neusspray

Last van een neusverkoudheid en dus regelmatig neusdruppels of neusspray gebruiken? Niet zonder risico! Hoewel neussprays met xylometazoline zonder voorschrift verkrijgbaar zijn in de apotheek, zijn ze zeker niet ongevaarlijk.

Wat is xylometazoline?

Xylometazoline is een stof die wordt verwerkt in neussprays en neusdruppels. De stof vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies waardoor het slijmvlies iets minder dik wordt en vastzittend slijm vlotter afgevoerd wordt. Je ervaart daardoor minder last van een “verstopte neus” en je kan beter ademen.

Opgelet

Als je neussprays of -druppels te vaak of te lang gebruikt, dan kan je de slijmvliezen in de neus ernstig beschadigen. Daarnaast heeft xylometazoline een verslavend effect. Het trilhaarslijmvlies went snel aan de stof en heeft die voortaan altijd nodig om de neus te ontzwellen. Hierdoor heb je net meer en vaker last van een verstopte neus! Ook hartkloppingen worden weleens toegeschreven aan een overmatige inname van xylometazoline. 

Respecteer daarom steeds de aanbevolen dosis. Normaal wordt aangeraden om neussprays maximaal 3 keer per dag en maximaal 1 week lang te gebruiken. Voor kleine kinderen is het gebruik van neussprays met xylometazoline afgeraden! 

Langer dan 10 dagen last van aanhoudende verkoudheid of ontstekingsverschijnselen in je neus of oren? Raadpleeg dan zeker een arts en je causopractor om de onderliggende oorzaak en de juiste behandeling te bepalen.

Wat dan wel?

Koop je neusspray of neusdruppels (bv. Otrivine of Nasa Rhinatiol) liever niet in het buitenland of bij een drogist, wel bij de apotheek waar je professioneel advies krijgt. Informeer zeker naar hoofdbestanddeel en de aanbevolen dosering. 

Ook met homeopathische alternatieven kan je de vervelende symptomen van neusverkoudheid tegengaan. Bijvoorbeeld door etherische oliën zoals tea tree, thym, oregano, eucalyptus, ravintsara, pepermint en frankincense te verdampen. Je hebt minder last van je verstopte neus én je bestrijdt tegelijkertijd virussen, schimmels en bacteriën. Bovendien worden deze oliën binnen de 20 seconden in het limbisch systeem opgenomen wat eveneens de de energetische werking binnen het lichaam stimuleert. Driedubbel voordeel! 

Uiteraard wil je ook je globale natuurlijke immuniteit versterken. Zo is het lichaam beter bestand tegen ziekmakers en versnelt het recuperatieproces.

 


Ook interessant om lezen

Reactie plaatsen

Blessures voorkomen? Laat je screenen bij Topsportadvies!

Maak een afspraak bij osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies in Lokeren (Waasland) 

of Dormaal (Vlaams-Brabant).