NST therapie: wat is het en waarom wil je ermee aan de slag?
NST Therapie in de kijker
14 maart 2015 
2 min. leestijd

NST Therapie in de kijker

N(euro) S(tructurele) Integratie T(echniek) (NST-therapie)

Neurostructurele Integratie Therapie is een zeer krachtige en effectieve geavanceerde ‘body work’ techniek, die gebruikt kan worden bij multiple gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Toepasbaar op acute en chronische pathologieën, gebruik makend van het autoregulatie systeem van het lichaam en dit op zachte, tijdsparende en veilige manier. NST werkt doormiddel met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken. Op specifieke plaatsen op zacht weefsel wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen ‘wakker’ gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast.

De behandeling is pijnloos en niet belastend, er wordt geen fysieke kracht gebruikt.

De techniek gaat er vanuit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen komt het geregeld voor dat er een storing in de communicatie plaats vindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt. Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen veel acute en chronische klachten verdwijnen.

Met het prikkelen van de fascie(bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vinden ook veranderingen in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats.

Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we vaak ook een oplossing voor emotionele processen. De resultaten zijn langdurig corrigerend zelfs voor de moeilijkste en chronische pathologieën.

NST therapie

Hoe past men NST toe?

Men past een aantal specifieke manuele technieken toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, evenals het abdomen, de ledematen, de schedel en TMG (temporo mandibulair gewricht). Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geeft om te reageren.

Bij welke pathologieën werkt NST?

 • Cervicale, dorsale, lumbale en bekkenproblemen
 • Artrose, artritis en andere gewrichtsklachten
 • Traumatische laesies
 • Neuralgieën, cephalie
 • Astma en andere respiratoire problemen
 • Vruchtbaarheids, menstruatie en menopauzale problemen
 • Chronische vermoeidheid
 • Depressie en andere emotionele pathologieën

Een ideale behandeling voor onze sporters, gemotiveerde patiënten om het lichaam nog beter in balans te brengen. Zeer doeltreffend na blessures (vooral het herstellend vermogen van het lichaam in orde brengen), recuperatie na de matchen en voor het lichaam preventief in balans te houden!

Een substantiële verbetering wordt vaak al bereikt na de eerste sessie, een langdurig effect wordt normaal al bereikt na de 2° of 3° sessie.

Nazorg

 1. Zit nooit langer dan 30 minuten stil. Liggen is geen probleem.
 2. Ga dagelijks zoveel mogelijk wandelen (minstens 15 minuten).
 3. Drink zoveel mogelijk zuiver water, terwijl het toch aangenaam blijft.(Nooit minder dan 5 glazen water per dag; dit om de toxines te verwijderen). Vermijd stimulerende middelen zoals koffie enz.
  Pijnstillers en ontstekingwerende middelen zijn geen probleem, indien nodig.Formule: (uw lichaamsgewicht x 2 ) : 100.
  Bv.: (75 kg x 2) : 100 = 1,5 L
 4. Beweeg voorzichtig, bv. hurk bij het tillen i.p.v. bukken, kruis de benen niet bij het zitten, wees voorzichtig bij het in- en uitstappen van uw auto en bed.
 5. Onderga een week lang geen andere therapievorm zoals massage,osteopathie, acupunctuur, kinesiologie, enz.
 6. Vermijd overdreven warmte-of koude toepassingen op de behandelde lichaamsdelen. Laat bv. geen heet water over uw behandelde nek lopen bij het douchen, gebruik geen verwarmingsdeken.Na een behandeling een week lang geen heet bad of douche! Enkel bij een te hevige reactie op de behandeling mag je een warme douche of bad nemen.
 7. 2-4 dagen geen inspannende oefeningen.
 8. Vermijd na een kaakbehandeling 2-4 dagen lang hard te bijten op appels, noten, hard brood, bonbons enz.,tracht ook niet te hard te geeuwen.
 9. Gelieve geen zolen te dragen( tenzij Bourdiolzolen).
 10. Reacties zoals rillingen of warmteopwellingen, hoofd-en ledematenpijn kunnen optreden. Deze reacties zijn positief en betekenen dat het genezingsproces begonnen is.

Tijd om je lichaam te laten optimaliseren?

Reactie plaatsen