Klinische Psycho Neuro Immunologie: Innovatieve therapie in de kijker
Klinische Psycho Neuro Immunologie: Innovatieve therapie in de kijker
28 oktober 2015 
in KPNI
5 min. leestijd

Klinische Psycho Neuro Immunologie: Innovatieve therapie in de kijker

Eén van onze therapieën in de kijker

Innovatieve therapie in het nieuw bewegingscenter te Stekene volgens de principes van de klinische psycho neuro immunologie.

 • KPNI houdt zich bezig met de preventie en behandeling van met name chronische klachten en ziekten. Elke ziekte is gedoemd om ook genezen te worden d.w.z dat de oorzaak moet aangepakt worden.
 • KPNI  bestudeert de oorzaken van chronische ziekten en probeert te achterhalen hoe en welke leefstijlfactoren hieraan bijdragen.
 • KPNI bestudeert hoe het lichaam als een geheel functioneert en hoe het kan dat we ziek worden of niet meer herstellen.
 • Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) is een gestaag groeiende wetenschap, die de samenhang onderzoekt tussen onze psyche, ons immuunsysteem, onze hersenen en hormonen.

KPNI logo

Klinische PNI is een onderdeel van preventieve en regeneratieve geneeskunde . Het is een wetenschap dat dieet, lichaamsbeweging en voedingssupplementen van aanzienlijk klinisch belang beschouwt . Door het reguleren van biochemische communicatie mechanismen ( PNI ) , kunnen natuurlijke interventies een positieve invloed hebben op het ( epi ) genetische proces . We zien stress veel meer dan alleen psychische overbelasting – het omvat ook een ongezond dieet en gebrek aan lichaamsbeweging , evenals vele andere ( ecologische ) factoren .

De mens moet terug bewegen, in alle facetten van het lichaam (zijn denkgedrag moet veranderen, onderhouden van zijn lichaam, sport beoefenen, bewust worden wat fout loopt in het lichaam), het lichaam moet in balans zijn om dagelijks goed te kunnen functioneren, een frisse geest in een gezond lichaam, het lichaam meer energie en vitaliteit geven.

De Brul Thorbjörn en Fien Demeulemeester zijn 2 therapeuten die werken volgens de klinische psycho neuro immunologie. In het nieuw bewegingscentrum te Stekene gaan we nog dieper volgens deze principes werken. Het is zoals een spinnenweb, alles hangt samen en is samen met elkaar verbonden, de psychologische achtergrond kan een invloed hebben op uw immuniteit en op uw neurologisch systeem en visa versa.

Vanuit onze sportbiomechanische, osteopathische, orthomoleculaire en kinesiologische achtergrond kunnen we gericht de oorzaak achterhalen en een oplossing bieden voor uw klachten volgens de principes van de KPNI. We lossen uw probleem samen op en zoeken samen naar de oorzaak. Een grotere tool binnen ons concept is het biomechanisch lab. Daarin nemen we je lichamelijke structuur ook onder de loep. Je intern systeem heeft ook een weerslag op je structureel skelet. Het behandelen van zowel je buitenzijde als je binnenzijde maakt het uniek in België!!

Binnen het biomechanische lab werken we met hoog technologische materialen.  Daarin worden we ondersteund door: Quintic analyse, RSscan druksysteem en DIERS 4D motion Body scanner.

Het is belangrijk om niet te kijken naar de foto van je probleem maar eerder de film te bestuderen. De film begint vanaf de geboorte tot je huidige situatie/leeftijd en deze tijdslijn is een belangrijk gegeven om de oorzaak te achterhalen, we beginnen met je huidige situatie en lopen je leven af tot de geboorte. Ergens op je tijdslijn bevindt zich de oorzaak en de oplossing. We zoeken er samen achter.

Een kleine gedragsverandering/beweging maakt het grootste verschil voor je lichaam. We behandelen niet het symptoom maar bekijken de mechanische, biochemische en sociale factoren die de oorzaak zijn van je lichamelijke klachten.

Ook speelt het immuunsysteem een belangrijke rol in het welzijn van ons lichaam. Als we te maken hebben met spierletsels, trauma’s, ziekten vraagt dat een herstel van de wonde. Veel aminozuren worden afgebroken in de spiercellen om de wonde, ziekte te herstellen, op dat moment zal de energieverdeling niet 100% in balans zijn. Ondertussen krijgen we een verzwakking van andere systemen in ons lichaam, waardoor er spierletsels kunnen ontstaan. Het lichaam zoekt een weg, ten nadele van andere zaken. Het is belangrijk om te weten dat we 1 tool moeten onderhouden en dat is ons lichaam en dat moet 100% in orde zijn om onze activiteiten goed te kunnen vervolmaken.

Veel van onze sporters/patiënten, managers, zakenmensen hebben te maken met chronische letsels/ziekten, stress gebonden factoren, deze hebben altijd een  gevolg van een actief aangeboren immuunsysteem, waar haalt je lichaam deze energie vandaan? Door epigetische programmering en persoonlijkheid, wordt bepaald hoe jouw lichaam energie krijgt.  Bij een actief aangeboren immuunsysteem krijg je een energieverdeling dat 100% afhankelijk is van glucose. Bij een chronisch actief immuunsysteem o.a trauma’s, allergieën, stress factoren -> hoe reageert dan uw lichaam op deze gevolgen en wat doet uw lichaam nu precies, het activeert uw hongergevoel en uw lichaam vormt meer gluconeogenese-> eigenlijk is het de taak van de hypothalamus in de hersenen. Gluconeogenese is het opnieuw vormen van glucose uit niet-koolhydraten bronnen (aminozuren, eiwitten bv. halen dit uit uw spierweefsel), deze processen gebeuren vooral thv de lever en in mindere mate thv de nieren en dit wordt geproduceerd door het hormoon cortisol (natuurlijke ontstekingsremmer en dit wordt aangemaakt thv de bijnierschors). Taak van de hypothalamus in de hersenen zorgt voor een optimale homeostase (handhaven van uw lichaam of het in balans houden/energieverdeling).

Bij infecties, ziekte, ontstekingen enz..gaat het lichaam kiezen en delen, onze energieverdeling gaat verloren,  er treden symptomen in verwaarlozing en hyperactiviteit van organen,weefsel, systemen.

Low grade inflammation is een noodzaak van chronische glucose aanmaak waarbij activatie van de HPA-as en sympaticus verhoogd is. Door deze verhoging gaat het lichaam meer uit balans geraken met mogelijke gevolgen van spierletsels.

Onderstaande verschillende stress assen worden ook geactiveerd door een low grade inflammation of laaggradige ontstekingen.

HPA –as: hypothalamus – pituitary – adrenal as of bijnieras

HPG – as: hypothalamus – pituitary – gonade of geslachtsorganen

HPT – as: hypothalamus – pituitary – thyroid of schildklieras

Vele oorzaken kunnen uw systeem in de war brengen en gevolgen hebben op lange termijn.

Ook een te kort aan slaap, zorgt voor aanmaak van Ghrelin -> is een hormoon dat aangemaakt wordt in de maagwand om eten op te wekken en je lichaam zegt: ik moet eten hebben. Als dat geactiveerd wordt zal leptine worden aangemaakt -> het hormoon dat zegt om te stoppen met eten. Te kort aan slaap geeft verhoogde ghreline levels en te kort aan slaap geeft ook eet probleem d.w.z dat een goede nachtrust en bioritme belangrijk zijn om het lichaam in balans te houden! Sporters moeten voldoende uitgerust zijn en moeten hun energieverdeling zo optimaal benutten.

Ook een nadelig gevolg voor ons immuunsysteem is de frequentie aan maaltijden. Soort maaltijd en tijdstip spelen een rol om al dan niet ontstekingen op te wekken in ons lichaam. Voor mannen zou de maaltijdfrequentie op 17 liggen en voor vrouwen rond de 20 maaltijden wekelijks. Ook de inhoud van een maaltijd speelt een rol, hoe meer men zetmelen gaat eten, hoe meer ons lichaam een ontstekingsreactie vertoont, waardoor een nadelig gevolg thv het maag- en darmkanaal en pancreas.

De energieverdeling gebeurt door:

 1. Perifeer door de pancreas of alvleesklier
 2. Centraal door de Hypothalamus/hersenen

Bij stress heb je een geactiveerd aangeboren immuunsysteem en heb je glucose nodig  en deze gaat veel strategieën gaan ontwikkelen.

Als men over glucose spreekt, gaat het over de pancreas en insuline is het endocriene of het inwendig deel van de pancreas en dat heeft een effect op het exocriene of uitwendig deel, dat vooral te maken heeft met een productie en secretie van 1,5 à 3 liter alvleessap met inactieve spijsverteringsenzymen (namelijk amylase, lipase en protease). Deze enzymen worden pas in het twaalfvingerige darm geactiveerd. Spijsvertering herstellen, is alles omtrent voeding!

Endocriene deel rust geven is door:

 • Nuchter bewegen: ’s morgens een duurloop op vetverbranding.
 • Maaltijdfrequentie: max 17 mannen en 20 vrouwen/ wekelijks
 • Correcte voeding d.w.z minderen in geraffineerde koolhydraten
 • Exocriene deel herstellen door:
 • Door licht gekookte brocolli te eten

Hierboven willen we je een klein beetje bewust maken wat er allemaal kan gebeuren als je lichaam uit balans geraakt. Verzorg en soigneer uw lichaam, Je hebt er maar één!! Heb je problemen, blessures, letsels die niet opgelost geraken. Éen adres TOPSPORTADVIES! We behandelen je lichaam met eerbied en kwaliteit en zoeken samen naar de oorzaak!

Reactie plaatsen