De oorzaken en behandelingen van chronische rugklachten
De oorzaken en behandelingen van chronische rugklachten
09 januari 2015 
3 min. leestijd

De oorzaken en behandelingen van chronische rugklachten

In onze samenleving zijn er eigenlijk veel te veel mensen die te maken krijgen met chronische rugpijn en het ziet er voorlopig niet naar uit dat het aantal zal afnemen. Tevens merken we dit ook op bij onze sporters.

Uiteraard is het aan ons om als team op zoek te gaan naar de oorzaak van de rugpijn of naar een aantal oefeningen om de klachten te doen afnemen.

Meer en meer mensen vinden geen geschikte oplossing voor hun rugpijn en worden chronisch rugpatiënt of worden geconfronteerd met de uitspraak: ‘je zal ermee moeten leren leven’ of ‘stop maar met uw sportactiviteiten’.

We willen bij deze toch een aantal tips en mogelijke oorzaken meegeven. De goedkoopste therapie is voldoende bewegen. Regelmatig wandelen zorgt al voor heel wat verlichting van de pijn. Het is ook noodzakelijk ons immuunsysteem goed te onderhouden.

Omdat pijn in de rug zeer veel oorzaken kan hebben lijkt het ons een goed idee om professionele hulp te zoeken bij Topsportadvies, zeker als je geen afname van de pijn voelt na je ‘beweegprogramma’. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld een rigide enkel of een verstijving van de grote teen een impact kan hebben op het bekken waardoor er rugpijn kan ontstaan. De balans in het lichaam kan ook verstoord zijn door een verkeerde beet van de tanden of door een trauma ter hoogte van het kaakgewricht zoals een slag in het gezicht of een val op het hoofd. Deze verstoorde balans zorgt dan voor extra druk op de wervels en de tussenwervelschijven waardoor eveneens pijn kan ontstaan. Tenslotte kunnen wervels ook gaan verschuiven als gevolg van verminderde spierkracht of stabiliteit.

Op het internet kan je een massa rug- of buikspieroefeningen vinden om je rug te verstevigen of te ontlasten, maar hou er rekening mee dat deze niet toereikend kunnen zijn als de oorzaak elders zit.

Als je niet alleen op zoek bent naar rugoefeningen maar ook meer inzichten en kennis wenst omtrent de oorzaken van rugpijn, overweeg dan zeker om Topsportadvies te contacteren.

We zijn ervan overtuigd dat een definitief herstel van rugpijn de medewerking vraagt van de patiënt. Jij kan zelf een aantal ‘tools’ in handen nemen om je bewust te worden van de mogelijke oorzaken van je rugpijn. Onze begeleiding bevat theoretische en praktische rugprogramma’s die altijd educatief zijn en een actieve deelname vragen van de patiënt.

Zijn buikspieren effectief zo belangrijk in het aanpakken van je rugprobleem?

Wat is het effect van de buikspiertraining als de oorzaak elders zit? Het is belangrijk om te starten met een functionele biomechanische – osteopatische screening en behandeling. Er zijn tal van mogelijke oorzaken die chronische rugklachten doen ontstaan. Vanuit de visie van de klinische-psycho-neuro-immunologie (K-PNI) is er onderzoek gebeurd dat aantoont dat rugproblematieken veroorzaakt worden door de aanwezigheid van bacteriën in de tussenwervelschijf. Waar komen deze sluimerende ontstekingshaarden bijvoorbeeld vandaan? Ontstekingshaarden als gevolg van vroegere operaties, ziektes, ontstoken tandvlees of maag– en darmproblematieken kunnen de aanwezigheid van deze bacteriën verklaren. Die bacteriën infiltreren in de bloedbaan en kunnen ander weefsel aantasten en verzwakken, zoals spieren en ligamenten.

We zien eveneens bij sporters of patiënten in ons dagelijks leven veel terugkomende stressfactoren. Een rugzak vol stressmomenten en onopgeloste emotionele trauma’s kunnen ook verhoogde belastingen geven op uw gewrichten en musculatuur.

Stress zorgt voor ontstekingsreacties en instabiliteit in het lichaam.

De  bijnieren, schildklier en voortplantingsorganen raken uit balans. Stress zorgt ervoor dat er energie verloren gaat. Opgebouwde energie in het lichaam wordt zo onttrokken om het stress systeem energie te leveren, het sterke weefsel in het lichaam wordt zo opgeofferd en dit vooral thv de tussenwervelschijven, bindweefselstructuren en bot. In spieren en ligamenten zitten veel, eiwitten en dat heeft het lichaam nodig om te kunnen overleven. Bij een actief immuunsysteem omwille van stress wordt alles onttrokken en zo krijg je verzwakking van uw spieren, ligamenten en botstructuren (kraakbeenletsels) alsook tekorten in natrium, glucose en water. Er zou een verband zijn tussen lage rug problematieken en ontstoken vetweefsel dat infiltreert in de spieren van de rug. Eerst en vooral is het belangrijk om uw stress-systeem tot rust te brengen doormiddel van verhoogde omega-3 vetzuren, Vitamine D en cytozyme.

Ook spelen verhoogde histaminegehaltes of allergische reacties een rol. Histamine zit in het weefsel en speelt een rol bij het immuunsysteem. Bij een allergische reactie zoals hooikoorts of lactose- allergie, zet het vrijkomen van histamine uit de zogenoemde “mestcellen” een hele cascade van reacties in gang die stoffen produceren die verantwoordelijk zijn voor typische verschijnselen van een allergische reactie. Om de histaminereactie te neutraliseren wordt hooikoorts vaak behandeld met antihistaminica, dat tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld behoort. Er zijn echter ook natuurlijke stoffen met een antihistaminewerking, zoals flavonoïden (fruit, groenten) en quercetine. Ook vitamine C en E en omega-3 vetzuren hebben een antihistamine en anti-inflammatoire werking.

Bij Topsportadvies werken we niet alleen op het immuunsysteem maar gaan we ook het structurele van het lichaam analyseren en corrigeren. Beide systemen werken namelijk synergetisch. Het structurele systeem brengen we in kaart met ons uniek dynamische Formetic 4D motion rugscanner van Diers International. Met deze metingen kunnen we uw wervels opmeten en kunnen we nagaan of uw houding eventueel moet worden geoptimaliseerd door middel van een mondstuk, functionele corrigerende zolen of manuele mobilisatietechnieken. Meten is weten. We streven naar het beste om jouw lichaam terug in balans te brengen en jouw pijn te verlichten.

Tijd om je lichaam te laten onderzoeken?

Beste kussen
Door

Beste kussen

op 18 May 2020

Iedere ochtend werd ik wakker met nek en rugklachten. Na de lunch verdween de pijn vaak. ‘s Ochtends wakker worden met pijn in je nek is een vreselijk gevoel. Op aanraden van een vriend heb ik een nieuw kussen gekocht. Ik ben een zijslaper en waarschijnlijk lag mijn hoofd te laag en had ik een hoger kussen nodig. Als je wilt genieten van een goede nachtrust en wakker wilt worden zonder vervelende nek-, schouder- en rugpijn, zijn gewone kussens gewoon niet goed genoeg. Het beste kussen bij nekklachten is er een van traagschuim. Het schuim geeft veel ondersteuning aan je nek. Traagschuim is koel en lekker zacht. Het beste kussen waarop ik ooit geslapen heb.

Reactie plaatsen