Natuurlijk is het je niet om het geld te doen, want je gezondheid gaat voor alles. Maar alle beetjes helpen… En waarom zou je teveel betalen als dat niet hoeft? Wist je bijvoorbeeld dat er een terugbetaling osteopathie via je ziekenfonds mogelijk is? Met een aanvullende ziekteverzekering kan die tegemoetkoming zelfs oplopen tot 80% van de kostprijs! Lees maar even mee hoe je maximaal voordeel doet en geen cent teveel betaalt.
Wordt osteopathie terugbetaald?
Ja! Al zijn er uiteraard wel enkele voorwaarden aan die terugbetaling voor osteopathische behandelingen verbonden:
- Je osteopaat moet erkend zijn bij het Nationaal Intermutualistisch College (NIC)
- Je bent aangesloten bij een erkend ziekenfonds en je hebt je bijdragen betaald
- Je brengt een officieel kwijtschrift binnen bij je ziekenfonds (evt. met klevertje)
Thorbjörn De Brul van Topsportadvies is gediplomeerd én erkend osteopaat. Je krijgt bij elk consult een officieel kwijtschrift om terugbetaling osteopathie aan te vragen bij je mutualiteit of aanvullende ziekte- en/of hospitalisatieverzekering.
Osteopaat D.O. Thorbjörn De Brul (NIC erkenningsnummer MRB420)
Erkenningsnummer mutualiteiten voor terugbetaling osteopathie: 09079495000
Hoeveel bedraagt terugbetaling osteopathie?
Terugbetaling osteopathie via ziekenfonds
Hoeveel tegemoetkoming je ontvangt voor paramedische en/of alternatieve behandelingstechnieken verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Gemiddeld bedraagt de tussenkomst tussen de 10 en de 15 euro per sessie met een maximum van 5 sessies per kalenderjaar. Je kan dus ruwweg 50 € voordeel per kalenderjaar genieten.
Opgelet: Doorgaans tellen ziekenfondsen alle osteopathie, accupunctuur en/of chiropraxie behandelingen samen.
Verhoogde terugbetaling osteopathie via aanvullende ziekteverzekering
Heb je een aanvullende ziekte- of hospitalisatieverzekering (bv. Medicalia, DKV, AG Insurance, enz… )? Dan loont het zeker de moeite om te informeren naar mogelijke terugbetaling. Afhankelijk van je verzekeraar en de verzekeringsformule kan het terugbetaalde bedrag oplopen van 75 tot 80% van de totale kostprijs van je osteopathisch behandelingstraject! Sommige verzekeraars hanteren een maximum van ± 600 € per kalenderjaar of een wachttijd van enkele maanden voor het bedrag wordt teruggestort.
Een geruststellende kwaliteitsgarantie
Dat we erkend osteopaat zijn bij alle Belgische ziekenfondsen is goed voor je portemonnee én voor je gemoedsrust. Om erkend te worden als osteopaat bij de ziekenfondsen moet je immers aan strenge kwaliteitscriteria voldoen:
- een officieel diploma osteopathie hebben (en dus de titel “Osteopaat D.O.” dragen)
- aantonen dat je een geldige beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan voorleggen
- bij sommige ziekenfondsen ook uitgebreide vragenlijst en verklaring op eer invullen
Hoeveel osteopathie kost?
Bij Topsportadvies geloven we sterk in duidelijke taal en transparante tarieven. Onze prijzen praktische informatie vind je allemaal terug op deze website. Informeer jij intussen al eens bij je ziekenfonds en aanvullende verzekeringen hoeveel korting je daarop mag toepassen?