FIFA virus, fabeltje of toch iets om voor op te letten?
Het FIFA virus... Wat is daar nu echt van aan?
24 april 2018 
1 min. leestijd

Het FIFA virus... Wat is daar nu echt van aan?

Gewoon een leuke naam of zit er meer achter?

Na elke internationale voetbalcompetitie slaat het FIFA virus genadeloos toe. Internationale voetbalsterren hebben het beste van zichzelf gegeven voor hun nationale ploeg en verschijnen daarna in belabberde vorm bij hun thuisclub. Dat dit voor spanningen zorgt tussen de nationale voetbalclubs en FIFA International hoeft niet te verbazen. Maar wat is dat FIFA virus nu juist en hoe ernstig moeten we dat allemaal nemen?

Symptomen van het FIFA virus

In de meeste gevallen beperken de symptomen zich tot lichte oververmoeidheid, jet lag en futloosheid. Vandaar ook dat de pers het FIFA Virus meestal niet al te serieus neemt en de term zelfs ietwat smalend durft te gebruiken. Zijn die topvoetballers dan gewoon een beetje flauw? Niet per se, want er kunnen er zich ook ernstigere klachten manifesteren. Acute en zelfs chronische blessures zijn ook mogelijke gevolgen.

De oorzaak

Internationale wedstrijden op verre locaties zijn de boosdoener. Een ander klimaat, verre afstanden, andere (soms pikante) voeding en een drukke sociale agenda met meet & greets brengen het bioritme van onze topspelers helemaal in de war. Dat bioritme heeft natuurlijk een rechtstreekse invloed op de sportieve prestaties, het mentale welzijn en de blessuregevoeligheid.

Meer stress en minder goede voeding met te veel koolhydraten kan bijvoorbeeld de slijmvliesbarrières openen en darmklachten en onderliggende immuniteitsproblemen veroorzaken. Een gebrekkige opname van voedingsstoffen en een slechte vertering kunnen op hun beurt ook weer blessures veroorzaken.

Is er dan een oplossing?

Ja en nee. Onze nationale ploegen moeten nu eenmaal reizen. It’s simply part of the job. Voldoende rusten is echter ontzettend belangrijk. De afwijkende omgevingsfactoren (bv. die voeding) zoveel mogelijk aanpassen (om ze meer gelijkend te maken aan die van de thuissituatie) kan ook helpen. Die tip geldt trouwens voor alle sporters, alle disciplines en zeker ook voor trainingen en winterstages op locatie! Ook daar is het zaak om de locatie, het eten en het vertier niet té exotisch te maken.

fifa virus voetbalveld

Het financieel staartje

Als een voetbalspeler meer dan 28 dagen out is omdat hij/zij het FIFA virus heeft opgelopen tijdens de internationale voetbalcompetitie, dan wordt de thuisclub financieel gecompenseerd. FIFA International zal in dat geval een deel van het salaris vergoeden. In vele andere sportdisciplines is dat helaas nog niet het geval. Voorkomen is in dat geval dus echt beter dan genezen.

Graag wat advies voor jouw trainingen of stages?

Waarop je best let tijdens je trainingen of winterstages om blessures te voorkomen en nog meer handige tips en tricks. Topsportadvies kan het je haarfijn uitleggen tijdens een persoonlijke trainingsadvies sessie.

Reactie plaatsen