Blessures ten gevolge van?
Waar ontstaan er blessures? Hoe kunnen ze voorkomen worden?
De blessures kunnen opsplitsen worden in spierblessures zoals hamstringblessures, kuitverrekking, liespijn,… en in gewrichtsproblemen zoals rug, heup, knie of enkelproblemen.
Voorkom spierblessures:
- Vele ongemakken, pijn of chronische letsels kunnen voorkomen door een dynamische en 3D opwarming, waarbij ons lichaam op een logische en natuurlijke manier wordt voorbereid op de taak: lopen, voetballen, basketballen… eigenlijk alle activiteiten waarbij moet gelopen worden.
- Ook door een correcte lifestyle houding: voeding, rust en focus/discipline.
Denk eraan, en misschien klinkt dat nieuw een kwalitatief stretch- en flexibiliteitsprogramma is verschillend naargelang je sport of activiteit.
Preventie, ‘performance’ training en revalidatie lijken erg op elkaar eens je weet hoe het lichaam werkt, dus onze blessurepreventie-programma’s en sportrevalidatie zijn opgebouwd vanuit dezelfde principes, ideeën en inzichten.
Hamstringblessure
We zien erg veel hamstringblessures in verschillende sporten en activiteiten. Meestal stretchen we de hamstrings slechts in 1 beweegplan/richting (sagitaal) door voorover te buigen (of je been ergens op een verhoog te leggen) en dan die positie aan te houden voor een aantal seconden.
We kunnen deze hamstringstretching veel dynamischer maken en de spieren rekken in de 3 beweegplannen/richtingen, omdat ze ook in deze 3 plannen werken/reageren bij het lopen, draaien, voetballen,…
Tip: Een hamstringletsel ontstaat vaak in het transversaal vlak, dus we gaan de hamstrings sterker maken door de spier te gaan versterken in dat transversaal vlak. We maken ze tevens excentrisch sterk door het gebruik van functionele krachttraining en functionele bewegingen.
Hamstringsblessures komen gemiddeld voor bij 6 spelers per team per seizoen zullen een hamstringletsel oplopen (Woods, 2004), daarbij worden bij een hamstringletsel 3 matchen gemiddeld gemist (Orchard, 2003). Een gemiddelde voetballer uit de Belgische competitie die niet inzetbaar is kost de club wekelijks 20.000 euro! Wat doen de hamstrings biomechanisch? Tijdens de laatste fase van de swingfase, remmen de hamstrings de knie-extensie af (excentrisch). Na hielcontact worden ze een actieve extensor van de heup (concentrisch). Hypothese: meeste hamstringletsels gebeuren bij de omschakeling van excentrisch naar concentrisch aanspannen bij: versnellen/vertragen , maximale snelheid. Ook tijdens de aanvang van de steunfase, treden dus vaak hamstringletsels op. Normaal fungeert de gluteus maximus als primaire extensor van de heup. Bij inhibitie, zwakte of vertraagde aansturing van de gluteus maximus, moeten de hamstrings dit compenseren. Hamstringsblessures kunnen ook ontstaan door een trauma op het aangezicht waardoor het neurologisch systeem ontregeld is. Ook kunnen metabole processen alsook een verkeerde kaakpositie of ontzenuwde tanden een rol spelen. Onder metabole processen verstaat men wanneer het lichaam er niet meer in slaagt de zuren te bufferen en te mobiliseren naar de lever, blijven deze zuren achter in het bindweefsel. Deze chronische weefselverzuring kan aanleiding geven tot een VERSTUGGING/VERSTIJVING van bindweefsel met mogelijks een spierscheur tot gevolg. Ook staan de hamstrings kinesiologisch in connectie met de dikke darm en loopt de blaasmeridiaan over de hamstrings.
Liespijn
Liespijn: wat is het, waar komt het vandaan en hoe geraken we er vanaf?
De lies: adductoren, buikspieren… en? Door geen optimale ontwikkeling van de buikspieren kunnen de adductoren overbelast geraken. Kinesiologisch gezien hebben liesblessures verschillende oorzaken. De buikspieren staan in relatie met de darmen en de adductoren zijn gekend als stress spieren. Is de lever of andere organen een oorzaak van de klacht? Kan een bekkenkanteling de oorzaak zijn van de pijn en hoe komt het dat het bekken gekanteld staat? Dat zijn de vragen die ons team stellen.
Liespijn kan verschillende oorzaken hebben en het kan belangrijk zijn om een onderscheid te maken tussen acute en chronische liespijn. Acute liespijn kan ontstaan door een minder goede opwarming of voorbereiding voor je sport of activiteit. Zoals bij de andere spieren kan je pijn en acute liesproblemen vermijden door een 3D en dynamische stretching van je adductoren, heup en buikspieren.
Als je liesprobleem meer chronisch blijkt te zijn of om de zoveel weken of maanden terug actief wordt, dan is het belangrijk zijn om de oorzaak te vinden om definitief pijnvrij te worden/blijven. Een therapeut kan bekijken hoe je beweegt en waar er aandachtspunten zijn. Soms is een aangepaste zool noodzakelijk. Onthoud dat elke spier in 3 vlakken beweegt, dus train je adductoren niet alleen door je been te adduceren want dan werk je alleen in het frontale vlak. We raden het gebruik van adductor krachtmachines af om te herstellen van liesblessures of om je spieren te versterken.
Enkelletsels
Welke enkelletsels komen voor?
We zien regelmatig omgeslagen enkels, ligamentaire verrekkingen of scheuren en steeds vaker kraakbeenletsels.
Misschien horen de Achillespeesontstekingen, voetzoolontstekingen en scheenbeenvliesontstekingen ook wel bij de categorie ‘enkelletsels’.
Je kan veel enkelblessures voorkomen door een functionele opwarming uit te voeren voor je specifieke sport. Het is daarbij belangrijk om het zenuwstelsel voor te bereiden, en bijvoorbeeld de beweeglijkheid in je heup in het frontale vlak te verbeteren om je enkel te ondersteunen. Waarom?
Sta even rechtop en je beweegt je heup zover mogelijk zijwaarts, net alsof je een muurtje naast je wil aantikken met je heup. Hoe verder je met je heup zijwaarts beweegt, hoe meer je op de buitenzijde van je voet/enkel terecht komt, net zoals bij het omslaan van een enkel met verstuiking of ligamentaire scheur als gevolg. Eens de beweging in de ‘frontale’ heup is opgebruikt, zal het lichaam ze uit de enkel halen.
Wanneer je dus in staat bent om met je heup verder zijwaarts te bewegen, des te langer het duurt voor je op de buitenzijde van je voet en enkel terecht komt. Als je dus erg ‘strak’ beweegt in je heup, des te sneller kom je op die buitenzijde terecht, gewoon omdat het lichaam zijn weg zoekt naar een oplossing. We zien deze ‘heupoorzaak’ vaak bij mensen die regelmatig hervallen in enkelletsels. Dit is een duidelijk voorbeeld dat de oorzaak van een letsel soms elders in de keten kan liggen en dat we ons dus niet altijd alleen mogen focussen op, in dit geval, de enkel. Ook kan een bewegings/rotatiebeperking in het ‘transversaal vlak’ en dit ter hoogt van de thoracale – en of cervicale wervels een aanleiding geven tot enkeldistorsie.
Dit is ook één van de redenen waarom een volledig lichaams/mobiliteitsprogramma en boel gezondheidsproblemen een kwaaltjes kan voorkomen. We zien dat er momenteel maar weinig recreanten en ook topsporters tijd en aandacht besteden aan een degelijk en uitgebouwd flexibiliteitsprogramma.
Knieblessures
Een knieblessure is een vaak voorkomende sportblessure en is naast de vele spierletsels ook één van de meest vervelende voetbalblessures, omdat ze vaak gerelateerd is aan een lang herstel en regelmatig herval.
Maar ook in andere impactsporten zoals lopen, basketbal en volleybal zien we veel knieproblemen verschijnen. De contactsporten vertonen vele voorste kruisbandletsels waar we niet altijd een invloed op hebben, maar er zijn wel wat handelingen die we kunnen doen om voorste kruisbandletsels zonder voorafgaand contact te voorkomen.
De voorste kruisbandletsels groeien in aantal en het lijkt ons wel een nuttig gegeven om ze te voorkomen waar we kunnen, want we wensen niemand een revalidatie van 6 tot 12 maanden toe. En is dat menselijk lijden niet even vervelend voor de recreant als voor de topsporter?
Onze bilspieren hebben een belangrijke functie in het beschermen van onze knieën en het voorkomen van knieblessures. Omdat we vaak de hele dag zitten worden de bilspieren minder actief en ‘reactief’ om onze knie te beschermen. Denk daarbij maar aan een bediende die na een hele week zitten gaat squashen op vrijdagavond.
Wanneer we na een dagje zitten een bepaalde activiteit of sport willen aanvatten, kan het belangrijk zijn om ons lichaam optimaal voor te bereiden, door onze spieren en vooral het zenuwstelsel aan te wakkeren om de gewrichten te beschermen.
Het uitvoeren van functionele 3D bewegingen en functionele dynamische stretching geeft goede resultaten en zal ons helpen om veilig te bewegen, gezond en in goede vorm te blijven en het wakkert tevens ons neurologisch systeem aan om de bewegingen op een functionele wijze te aanvaarden…
Een knieschijfprobleem is een ander veel voorkomend knieletsel, dat meestal zijn oorsprong vindt in de heup of de enkel.
Je hebt vaak professionele hulp of een gespecialiseerde praktijk nodig om dergelijk knieschijfprobleem op te lossen. Als je merkt dat je kniepijn chronisch begint te worden, wil dat zeggen dat we nog steeds een oorzaak dienen te vinden. Enkel rusten zonder het vinden van de oorzaak leidt meestal naar herval bij de heropstart van je sport of activiteit.
Om die reden is een operatie of inspuiting niet altijd de beste manier om knieschijfproblemen of kniepeesontstekingen op te lossen (althans niet op langere termijn) omdat dit gewoonlijk niet de oorzaak oplost maar enkel op de symptomen werkt. Er bestaan reeds enkele goede revalidatiecentra waar getalenteerde kinesitherapeuten of bewegingsspecilialisten op je wachten om je te helpen.