Individueel sporten of in groep trainen? Tips van Topsportadvies.
Individueel sporten: hoe sterk is de eenzame sporter?
21 juni 2018 
2 min. leestijd

Individueel sporten: hoe sterk is de eenzame sporter?

Uit een onderzoek door het Mulier instituut in 2017, blijkt dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan individueel sporten. Zowel fitness als hardlopen, fietsen, atletiek en wandelen hebben in de afgelopen vijftien jaar veel nieuwe zieltjes gewonnen. Tegelijkertijd daalde de populariteit van zaalsporten en veldsporten. Is deze evolutie toevallig? Gezien het groeiende bewustzijn rond gezondheid en de rol die regelmatige beweging daarin speelt, lijkt dat eerder onwaarschijnlijk. Het najagen van persoonlijke doelen doen we gewoon liefst alleen: it’s personal!

Al zijn er ook andere redenen waarom we steeds vaker voor individuele trainingen kiezen:

De voordelen van individueel sporten

  • Het grootste voordeel van alleen sporten, is dat je kan sporten wanneer jij dat wil, op jouw voorwaarden. Je hoeft geen afspraken te maken over plaats en tijd, wat je een optimale flexibiliteit oplevert.
  • Je kan je volledig toeleggen op jouw proces en prestaties. Je wordt niet afgeleid door gesprekken met teamleden en je kan je hoofd even volledig leegmaken. Door die focus zal je ook beter presteren.
  • Individueel sporten geeft je zelfvertrouwen een stevige boost. De vorderingen die je maakt, heb je allemaal zelf bijeen gesport. Daar mag je trots op zijn!
  • Je kweekt mentale kracht. Omdat je alleen gaat zwoegen, heb je meer wilskracht nodig om vol te houden op lastige momenten of bij slecht weer als je een buitensport beoefent. Dat doorzettingsvermogen is een belangrijke extra bij het behalen van jouw persoonlijke doelen.
  • Je komt gemakkelijker “in the zone”. Zeker bij duursporten is de “natural high” die endorfines en dopamines veroorzaken een welkome en efficiënte stimulans. Vele topatleten trainen individueel, met hun favoriete muziek in de oortjes bijvoorbeeld. Zo komen ze in de juiste cadans en mentale toestand. Het is bewezen dat dit werkt.
  • Je kan je eigen bioritme aanhouden. Bij teamsporten horen vaak groepstrainingen en sportstages met overnachtingen. Als iedereen daar hetzelfde eet, op dezelfde tijdstippen oefent en op hetzelfde uur in bed kruipt, wordt al eens voorbijgegaan aan individuele noden en behoeftes.

One on one: het beste van twee werelden

Jezelf volledig isoleren is niet altijd de enige manier om vooruitgang te boeken. Op de moeilijkste momenten kan een ondersteunende derde net een bepalende factor. zijn Zo iemand trekt je dan over de streep én over je eigen grenzen. Belangrijk is dan wel dat deze persoon over de juiste expertise, voldoende empathisch vermogen en grondig inzicht in jouw persoon en fysieke kunnen beschikt om je correct te coachen.

One-on-one training is daarom de meest efficiënte trainingsvorm. Zo kan je functioneel en gericht trainen met volledige focus op je eigen fysieke inspanning mét de ondersteuning van een professionele buitenstaander die je ook af en toe een verdiend schouderklopje geeft.

individuele begeleiding

Personal training & coaching bij Topsportadvies

Bij Topsportadvies kan je terecht voor functionele one-on-one training en praktische adviezen en trainingsschema’s om alleen te sporten. Net wat je zoekt?

Reactie plaatsen