Causopractie definitie, werkwijze en voorbeelden.
kpni healthy food

Causopractie

Causopractie

Via causopractie krijg je inzicht in de onderliggende oorzaken van fysieke en mentale klachten. Met onderstaande definitie en voorbeelden verduidelijken we wat je van een causopractisch consult mag verwachten.

Wat is causopractie?

Causopractie is een analytische onderzoeksmethode om de onderliggende oorzaken van lichamelijke en/of mentale klachten te achterhalen. Vanuit een holistisch perspectief analyseert de causopractor eerst diverse lichamelijke, mentale, emotionele en energetische parameters, hun onderlinge interacties en externe causofactoren zoals stress, parasieten en toxische stoffen. Daarna worden de stoorzenders en gevolgklachten via oorzaak-en-gevolg deductie aan elkaar gelinkt en een gefaseerd behandelingsplan uitgewerkt. Negatieve causofactoren worden tenslotte één voor één weggewerkt tot lichaam en geest terug in balans zijn.

Waarom causopractie?

Fysieke klachten hebben zelden één enkele oorzaak. Meestal zijn ze het resultaat van een opeenstapeling van factoren, die elkaar langzaamaan versterken. Ook de invloed van stress, een ongezonde levensstijl en toxische stoffen in onze omgeving is zeker niet te onderschatten. 

Aanhoudende vermoeidheid is bijvoorbeeld meestal het gevolg van een combinatie aan factoren zoals stress, een eentonig voedingspatroon en/of parasieten in het lichaam. Een botbreuk is ook niet enkel te wijten aan een harde klap. Voor de breuk waren de botten waarschijnlijk reeds verzwakt door een vitaminetekort of overbelasting (“stressfractuur”).

Causopractische componenten

De causopractor bekijkt lichaam en geest als één geheel waarbij diverse componenten samenwerken om het geheel optimaal te laten functioneren. Bij een causopractisch consult worden daarom steeds de eventuele stoorzenders in elke component en hun onderling samenspel onderzocht:

Biomechanische component

alle componenten in ons bewegingsapparaat zoals onder meer spieren, botten, wervelzuil, …

Biochemische component

virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, toxines, zware metalen, chemicaliën, straling, …

Mentaal/emotionele component

stress, pestgedrag, trauma’s uit het verleden, slaapritme, …

Energetische component

fysiologische energie uit voeding en elektromagnetische energie (levenskracht)

Causopractische behandeling

Eens alle stoorzenders geïdentificeerd zijn, stelt de causopractor een gefaseerd en gelaagd behandelingsplan op. De schadelijke causofactoren worden elk apart weggewerkt via onder meer osteopathische manipulaties, voedingssupplementen, aura soma therapie, enz…

 


Blessures voorkomen? Laat je screenen bij Topsportadvies!

Maak een afspraak bij osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies in Lokeren (Waasland) 

of Dormaal (Vlaams-Brabant).