KPNI voedingsadvies: een woordje uitleg en tips

KPNI - Klinische Psycho-neuro immunolgie

Klinische Psycho-neuro immunologie

Om een beter begrip te krijgen van het functioneren van het menselijk lichaam en het ontstaan van ziekte, wordt een interdisciplinaire benadering toegepast. Dit betekent dat er vanuit verschillende medische specialisaties zoals de psychologie, neurologie, immunologie, moleculaire biologie en sociologie word gekeken naar de werking van het lichaam.

Een gezond lichaam start met gezonde voeding.

Voeding als medicijn

Voeding is een belangrijk item binnen onze maatschappij. Veelal denken we niet verder wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn door het nuttigen van onvolwaardige voeding. Niet alleen de voedingsstoffen kunnen een impact hebben op ons immuunsysteem alsook de tijdstippen wanneer we eten enz, ons dagdagelijkse routine.. Binnen het kader van topsportadvies is het belangrijk om niet alleen de juiste voeding af te stemmen op jouw lichaam maar verder te denken waarom mensen niet vermageren. Alsook is het belangrijk om hun gedrag aan te passen.

Een kleine aanpassing van jouw gedrag maakt wonderen in jouw levensstijl.

Wil jij één van volgende bereiken?

 • Fitter worden of blijven?
 • Afvallen?
 • Meer energie krijgen?
 • Er beter uitzien?
 • Een betere weerstand creëren?
 • Klachten zoals slaapproblemen, migraine, darmklachten, allergieën,... verhelpen?
 • Meer zelfvertrouwen winnen?

Dan kunnen we je helpen... Hoe gaan we dit bereiken? Als orthomoleculair therapeut werken we in de eerste plaats met gezonde voeding en wordt voeding als medicijn ingezet. Daarnaast worden er in een aantal gevallen supplementen gebruikt. Hierbij kun je denken aan: Vitaminen Mineralen en sporenelementen Vetzuren Aminozuren (eiwitten) Fytonutriënten (kruiden) Bioactive stoffen zoals bioflavonoïden Psycho Neuro Immunologie is een jonge wetenschap die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem. PNI geeft de wetenschappelijke verklaring dat lichaam en geest één zijn en draagt tegelijkertijd middels deze kennis therapieconcepten aan. Psycho Neuro Immunologie onderzoekt enerzijds de wisselwerking tussen alle organen en orgaansystemen en anderzijds ook de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde in 1968 de term orthomoleculaire geneeskunde in het tijdschrift Science. De term ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘gezond’ en ‘moleculair’ staat voor molecuul. Als orthomoleculair therapeut kan ik je uitleggen welke stoffen je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld melatonine (je inslaaphormoon) aan te maken. Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Interne communicatie in onze organen

Al onze organen en orgaansystemen communiceren op biochemisch niveau met elkaar onder invloed van onder andere hormonen en neurotransmitters. Een verstoring in het ene orgaansysteem kan leiden tot problematiek in een ander orgaansysteem. Zo kunnen bijvoorbeeld psychische stoornissen als depressiviteit, ADHD of stoornissen in het immuunsysteem zoals allergische klachten en reumatoïde artritis ontstaan door problemen in de darmen.

Andersom kan een verhoogde aanmaak van stresshormonen het immuunsysteem en de darmwerking beïnvloeden. Binnen de PNI zijn lichaam en geest dus één. Psychische problemen veroorzaken geen lichamelijke storingen maar zijn het. En omgekeerd: lichamelijke storingen zijn psychische en sociale storingen.

Nog een paar voorbeelden: langdurig slaaptekort kan leiden tot het aanmaken van extra stresshormonen die de normale functie van het immuunsysteem verstoren. Hierdoor kun je vatbaarder worden voor onder andere virussen.Maar ook bij een ontsteking in de darmen komen er stoffen vrij die van invloed zijn op de hersenen en daardoor psychische problemen kunnen geven zoals depressie. Tegelijkertijd is een goede darmwerking ook van belang voor de vertering van voeding. Gebeurt dit niet of niet voldoende dan kan het lichaam tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot een verkrampte nekspieren maar ook tot constipatie. Tot slot, al onze gedachten zijn chemische verbindingen en zijn daarmee afhankelijk van onze voeding. Tekorten van belangrijke nutriënten of juist teveel van de verkeerde stoffen geven dan ook verstoringen van onze geest.

Welke klachten behandelen we:

 • Onrust en angsten
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn & Migraine
 • Vermoeidheid
 • Stress en burn-out verschijnselen
 • ADHD, HSP, overprikkelbaarheid
 • Darmklachten, prikkelbare darm syndroom (PDS)
 • Winterdepressie
 • Eczeem, allergieën, voedselintoleranties
 • Verminderde weerstand
 • Hypoglykemie, prediabetes, insulineresistentie

 

Een gezond lichaam start met gezonde voeding. Gebruik voeding als medicijn.

Blessures voorkomen? Laat je screenen bij Topsportadvies!

Maak een afspraak bij osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies in Lokeren (Waasland) 

of Dormaal (Vlaams-Brabant).