Hardloopblessures voorkomen met de tips van Topsportadvies.
Sporten zonder chronische ontstekingen en hardloopblessures?
02 januari 2018 
3 min. leestijd

Sporten zonder chronische ontstekingen en hardloopblessures?

Sporten zonder blessures

Altijd maar ontstekingen en pijnlijke gewrichten na het trainen? Er is nochtans een relatief eenvoudige manier om de meeste chronische sport- en hardloopblessures te voorkomen. Je hoeft geen kilo’s ontstekingsremmers te blijven slikken of je trainingsritme drastisch te verlagen als je de voornaamste oorzaak van gewrichtsproblemen bij sporters écht begrijpt.

De voornaamste oorzaken van sportblessures en de medische verklaring

Overtraining, slaapgebrek en een te grote inname van cafeïne en geraffineerde suikers zijn veelvoorkomende oorzaken van chronische sport- en hardloopblessures. Stress is echter dé boosdoener bij uitstek en daar is een duidelijke wetenschappelijke verklaring voor.

Stress brengt de hormonenbalans in ons lichaam danig in de war en zorgt voor een verhoogde cortisol concentratie. Cortisol, het zogenoemde “stresshormoon”, werkt op haar beurt een verlaagde insulinegevoeligheid bij het weefsel in de hand. Die insulineresistentie bemoeilijkt dan weer de opname van glucose in de cellen. Die glucoseopname is echter cruciaal voor onze energieproductie én het zelf herstellend vermogen van onze gewrichten. Ons lichaam gebruikt namelijk glucose om glucosamine aan te maken, een aminosuiker met lichte ontstekingsremmende eigenschappen, die ook de aanmaak van chondroïtinesulfaat stimuleert. Dat is de stof die ons lichaam zelf aanmaakt om de kraakbeenstofwisseling te normaliseren en kraakbeen aan te maken en te herstellen.

Samengevat:
meer stress => meer cortisol => minder glucose absorptie => minder aanmaak van glucosamine => verminderde kraakbeenproductie => meer kans op aanslepende sport- en hardloopblessures

De alarmsignalen

Een stevige blessure krijg je niet zomaar. Meestal wordt die aangekondigd door verschillende voorafgaande fysieke klachten. Een stijve nek, een pijnlijke schouder, gespannen of verkrampte spieren en de zogenoemde “restless legs” zijn typische symptomen dat het lichaam glucose te kort heeft. Als je zin krijgt in suikers na je work out of na je maaltijd of net dan extra humeurig bent, is dat meestal ook een duidelijk signaal dat je lichaam glucose, magnesium of zink te kort heeft. Magnesium en zink zijn namelijk verantwoordelijk voor de activatie van glucose binnenin de lichaamscellen.

chronische hardloopblessures voorkomen

Wat met ontstekingsremmers en voedingssupplementen?

We zijn niet echt voorstanders van medische ontstekingsremmers, indien je ze toch gebruikt best maar 2 tot 3 dagen om de ergste pijn te verlichten. We adviseren eerder hoge dosissen curcumine, boswellia, MSM poeder of omega 3 vetzuren. Ontstekingsremmers of NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) beperken namelijk de toegankelijkheid van de sulfaten die nodig zijn om kraakbeen aan te maken. Op langere termijn hebben ontstekingsremmers dus een negatief effect! NSAID’s hebben een nadelig effect op de darmwand en maag, het maakt de slijmvliezen zeer doorlaatbaar en zwak.

Kort na sport- en hardloopblessures kan je eventueel ook voedingssupplementen met chondroïtine en glucosamine innemen om het kraakbeenherstel te bevorderen. Die glucosamine en chondroïtine zijn echter stoffen die je lichaam normaal zelf aanmaakt. De vraag waarom je deze stoffen niet voldoende aanmaakt en hoe je de natuurlijke aanmaak ervan wél kan bevorderen, is dus veel interessanter dan een langdurige inname van synthetisch samengestelde supplementen en medicijnen.

Conclusie en actieplan

  1. Houd je stresslevels en de cortisolbalans onder controle om een goede glucose opname mogelijk te maken
  2. Eet gevarieerd en kies ook af en toe voor sulfaatrijke ingrediënten zoals broccoli, bloemkool, look, kolen, uien, radijsjes en mosterd. Die bevorderen het sulfatatatieproces dat aan de kraakbeenproductie voorafgaat en ze breken ook cortisol af in de lever.
  3. Beperk het gebruik van ontstekingsremmers die de sulfaat- en kraakbeenproductie tegengaan. Gebruik eerder natuurlijk ontstekingsremmers: curcumine, boswellia, ribes nigrum, omega 3 vetzuren.
  4. Wacht niet te lang om ontstekingen, gewrichtspijnen en andere hardloopblessures te behandelen. Bij langdurige overbelasting kan de gewrichtsanatomie veranderen en net meer anatomische belasting op de zwakke plekken creëren met blijvende gewrichtsschade tot gevolg. Langdurige pijn zal ook emotionele stress opleveren (met alle hierboven beschreven gevolgen) en je dus in een vicieuze cirkel doen belanden.
  5. Laat je leef-, sport- en eetpatronen analyseren door een professional met kennis van zaken zodat je gericht kan bijsturen waar nodig.
  6. Als je al deze tips hebt toegepast, maar toch langdurige en chronische hardloopblessures blijft ondervinden, raadpleeg je best een arts.

Klaar voor een nieuwe start?

Benieuwd wat de Topsportadvies specialisten over jouw levensstijl, voedingspatroon en hormonale huishouding kunnen vertellen? Graag een 2e opinie voor je chronische klachten? Of wil je een aangepast trainingsschema met coaching op maat?

Reactie plaatsen