10 tips voor een goede spijsvertering
10 tips voor een goede spijsvertering
30 januari 2015 
3 min. leestijd

10 tips voor een goede spijsvertering

Proef je nauwelijks wat je eet? Dan mis je een kans om te genieten. Bovendien: hoe rustiger je eet, hoe sneller je vol zit. En dát scheelt in de buikomvang.

Wanneer we teveel werk op ons bord hebben, gaan we protesteren. Onze spijsvertering ook. Motiveer jezelf met onze tien tips voor een goede spijsvertering!

1.Eet zonder deadline

Je kent het wel: met een boterham in je mond snel nog dat verslag typen. Toch kun je beter de tijd nemen, want dan zit je sneller vol. Dát zorgt er weer voor dat je minder snel aankomt. Bovendien voorkom je zo de after-diner dip. Want let op: als je er geen energie van krijgt dan eet je niet optimaal. Ontstressen is bovendien goed voor een normale aanmaak van maagzuur. En vervelend is het ook niet: wanneer je rustig eet creëer je  eenvoudig een moment van rust in een overvolle dag.

2.Goed kauwen, maar hoe vaak?

De spijsvertering begint al in de mond. Als we voeding te snel doorslikken, slaan we deze belangrijke stap over. Ons lichaam moet dan harder werken en soms lukt dat gewoon niet. Hoe vaak moet je één hap dan kauwen? Dat verschilt per voedingsmiddel. De adviezen lopen daardoor ook sterk uiteen – van minstens tien tot wel dertig keer. Echter, als je goed kauwt merk je vanzelf wanneer het tijd is om te slikken. Laat je lichaam het werk doen!

3.Lekker stel: vezels en vocht

Voedingsvezels zijn net sponsjes: ze zuigen zich vol met vocht en maken de darm voor ons schoon. Bovendien creëren ze volume in de voedselbrij, wat de darmwerking stimuleert. Groente en fruit zijn rijk aan vezels, net als noten, zaden en pitten. Extra vocht – minstens 2 liter per dag – is wenselijk, want vezels zonder vocht drogen de voedselbrij juist uit. Vermijd in ieder geval bloem en andere witmeelproducten. Dit zijn échte vochtvangers die een rem op de spijsvertering zetten.

4.Lekker veel groente en fruit

Wil je zeker zijn dat je voeding snel en goed verteert? Kies dan voor bittere groenten zoals andijvie, boerenkool, snijbiet en rucola. Ook knoflook, ui, prei, wortel, venkel en artisjokken doen wonderen. Het maagzuur versterk je met citrusvruchten. Een forse grapefruit bijvoorbeeld, die levert ook nog eens het nodige vocht. Eet trouwens wel altijd eerst het fruit en dan pas zwaarder verteerbaar voedsel. Zo voorkom je gistingsprocessen in je maag.

5.Spice it up!

Er zijn veel kruiden die de spijsvertering bevorderen. Denk aan kaneel en kruidnagel, maar ook munt, kurkuma en gember geven nét dat beetje extra. Bovendien is variëren erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Tip: maak eens een verse kruidendrank of -thee. Zo werk je niet alleen aan je spijsvertering, maar ook aan een goede vochtbalans.

6.Het belang van een goede darmflora

De darmflora houdt ons gezond. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de verteringsprocessen. Onregelmatig eten, altijd hetzelfde eten, onjuiste voedingskeuzes en onvoldoende kauwen kunnen dit interne milieu verstoren. Gefermenteerde producten zoals zuurkool leveren de nodige goede bacteriën. Vaak kunnen probiotica uitkomst bieden.

7.Liever geen melkproducten en granen

Koemelkeiwit en lactose zijn bekende allergenen en kunnen (ongemerkt) de darmwerking verstoren. Bovendien is de combinatie van melk en fruit zeer ongunstig voor de spijsvertering. Ook graanproducten bevatten een allergeen: gluten. Wanneer je daar gevoelig voor bent, kan dit veel last geven. Andere producten die vaak niet goed vallen zijn alcohol, chocolade, frisdrank, tomaten en bonen. Indien je toch graag melkproducten wilt gebruiken, kies dan voor gefermenteerde zoals yoghurt. De bacteriën hebben de voeding alvast voor je verteerd, waardoor het prettiger valt. Bovendien zijn deze bacteriën weer gunstig voor een goede flora.

8.Vetten en koolhydraten

Een gezond gewicht verkleint de gevoeligheid voor spijsverteringsproblemen. En dat begint bij het minderen met verzadigde vetten en koolhydraten die we binnenkrijgen met brood, frisdranken, zuivel en gemaksvoeding. Kip, kalkoen en mager rundvlees zijn goede opties. Goede onverzadigde vetten zitten vooral in vette vis.

9.Lekker bewegen

Na het eten maak je bij voorkeur een ommetje. Deze rustige beweging geeft precies het goede signaal aan je spijsvertering: tijd om energie te gaan maken! Beweging bevordert bovendien de werking van de darmen, wat belangrijk is voor de vertering en de stoelgang. Ga niet direct intensief sporten, want dan zet je je spijsvertering op non-actief.

10.Toch niet lekker gevallen?

Warm water en warme thee – biologische groene thee bijvoorbeeld – kunnen verlichting geven. Ook kun je een lepel appelazijn na het eten nemen. Wil je dat gevoel liever voor zijn? Dan kun je keukenzout vervangen door zeezout, dat is goed voor het maagzuur. Wanneer je juist last hebt van een te zure maag is het aan te bevelen natuurlijke appelsap, kamille- of citroenmelissethee te drinken. Ook kunnen extra spijsverteringsenzymen in supplementvorm worden gebruikt.

Bron: Natura Foundation

Bekijk hier meer informatie over voedingsadvies

Voedingsadvies nodig?

Reactie plaatsen