Verkouden in de zomer? Dit kan je eraan doen.
verkouden in zomer
Immuniteit
Thorbjörn De Brul
Immuniteit
09/20/2024
4 min
0

Verkouden in de zomer?

09/20/2024
4 min
0

Verkouden in de zomer?

We worden minder vaak verkouden in de zomer dan in de winter. De klachten blijven echter even vervelend. Hoe komt dat eigenlijk en wat kan je doen om terugkerende verkoudheden te voorkomen? Erkend osteopaat en causopractor Thorbjörn De Brul van Topsportadvies deelt interessante weetjes over de oorzaak van verkoudheden en praktische tips om vervelende snotvallingen aan te pakken.

Wat is verkoudheid?

Een verkoudheid (of “snotvalling”) wordt veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Het is een virale infectie die tussen mensen wordt overgedragen door onzichtbare virusdeeltjes, via inademing van besmette lucht of verspreiding via de handen. De virusdeeltjes vermenigvuldigen zich nadien in het lichaam en leiden tot een ontsteking van de slijmvliezen en bijholten in de neus en/of keel. De geïnfecteerde slijmvliezen maken daardoor dikker en meer slijm aan, wat de typische verstopte neus oplevert. Ook overmatig hoesten en niezen, keelpijn en hoofdpijn zijn veel voorkomende symptomen van verkoudheid.

Symptomen en klachten bij verkoudheid

  • verstopte neus of lopende “snotneus”
  • slechter of haast niet meer ruiken
  • verminderd gehoor en/of oorsuizen
  • droge en pijnlijke keel en/of heesheid
  • vaker hoesten en/of niezen dan anders
  • nekpijn, schouderpijn en hoofdpijn

Oorzaken van verkoudheid

Wanneer we uitademen verspreiden we vochtige lucht. De druppeltjes in die lucht kunnen virusdeeltjes bevatten die een volgende persoon opnieuw inademt. Net gehoest of geniest? Dan kunnen die virusdeeltjes ook op de handen terechtkomen. Telkens je een hand geeft of een voorwerp aanraakt en doorgeeft, geef je virus door. 

Waarom verkouden in de zomer? Het verkoudheidsvirus circuleert altijd, maar vooral tijdens een kwakkelzomer met veel koude temperaturen en regen heb je meer kans om een verkoudheid op te lopen. Simpelweg omdat we meer tijd binnen en dichter bij elkaar doorbrengen. Net als in andere perioden van het jaar zijn dit de aandachtspunten:

MEER BINNEN BIJ KOUD WEER

Bij lage temperaturen zitten we meer binnen en dichter bij elkaar. Daardoor kan het virus zich sneller van persoon tot persoon verspreiden.

LUCHTCIRCULATIE

Ventilatoren en ventilatiesystemen creëren luchtcirculatie waardoor de virusverspreiding versnelt. De virusdeeltjes die één persoon uitniest of -hoest, belanden meteen bij een volgende persoon.

TEMPERATUURVERSCHILLEN & AIRCO

Airco koelt de lucht, maar droogt die ook vaak uit. Dat veroorzaakt irritatie of uitdroging van de slijmvliezen in neus en keel, terwijl die slijmvliezen net je natuurlijke afweermechanisme vormen tegen virussen en bacteriën. Hoe beter de slijmvliezen functioneren, hoe minder kans op neusklachten. 

Grote temperatuurverschillen lokken bovendien ook stressreacties binnen het lichaam uit. Gevolg? Je natuurlijke weerstand daalt en je wordt vatbaarder voor virussen. 

Omdat we net bij warm vaker de airco inschakelen, geraken we ook iets vaker verkouden in de zomer. De leidingen in aircosystemen worden namelijk niet altijd optimaal gereinigd en net daar vinden ziekmakers de ideale habitat. En wat met de bekers op festivals en zomerbars? Worden die ook voldoende en grondig afgewassen? 

Op virussen hebben temperatuurschommelingen weinig invloed, maar wel op schimmels. Die houden niet van koude temperaturen, maar wel van vochtige omgevingen. Tijdens een kwakkelzomer met veel regen riskeer je niet alleen verkoudheid, maar ook schimmelinfecties in de bovenste luchtwegen, die qua klachtenbeeld erg op verkoudheid kunnen lijken.

Regelmatig verkouden?

Je hoeft niet te panikeren als je een paar verkoudheden per jaar oploopt. Volwassenen worden gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden en kinderen zelfs tot 10 keer per jaar. Gelukkig gaan die verkoudheden meestal vanzelf en relatief snel over. 

Een klassieke verkoudheid is trouwens niet per se een slechte zaak. Een kleine dosis ziekmakers triggeren net je immuunsysteem, wat je natuurlijke afweersysteem nadien alerter maakt. 

Slepen je verkoudheden te lang aan, te vaak verkouden en ook vaak moe met een neerwaartse spiraal in je energiepeil? Dat kan een signaal zijn dat je immuunsysteem verzwakt is. Daardoor word je nog vaker ziek. Een vicieuze cirkel dus waarbij je lichaam constant in oorlog is met ziekmakers en zichzelf. Een goede balans op biochemisch, energetisch en psychisch vlak is cruciaal om je gezondheid in balans te houden! 

Een aanslepende en onbehandelde verkoudheid kan ook resulteren in ernstigere klachten zoals een pijnlijke keelontsteking.

EHBO bij verkoudheid

  • Handhygiëne is belangrijk om overdracht van verschillende virussen en bacteriën te beperken. Was regelmatig je handen en neem een ontsmettende handgel mee voor onderweg. Hoesten en niezen doe je ook beter in je elleboog dan op je handen. Snuit bij voorkeur in papieren zakdoekjes die je na elk gebruik wegwerpt.
  • Een warm bad of je neus spoelen met zout water geneest je verkoudheid niet, maar helpt wel tegen de klachten van een verstopte neus. Net als verdampen met etherische oliën zoals tea tree, thym, oregano, eucalyptus, ravintsara, pepermint en frankincense. Die verlichten maken je verstopte neus vrij én bestrijden tegelijkertijd virussen, schimmels en bacteriën. Meer nog, doordat deze oliën binnen de 20 seconden in het limbisch systeem opgenomen worden, heb je ook een instant stimulans voor de energetische werking binnen het lichaam. 
  • Ook neussprays kunnen het ademen door de neus bevorderen, maar dergelijke sprays zijn niet risicoloos. Gebruik bij voorkeur neussprays zonder xylometazoline en respecteer altijd de aanbevolen dosis!
  • Uiteraard is roken geen goed idee. Naast de gekende risico’s van roken, vertraagt roken ook de natuurlijke herstelprocessen. Een verkoudheid gaat sneller over bij niet-rokers.
  • Gebruik zo weinig mogelijk aspirine of paracetamol, of toch alleen bij extreme koorts. Dergelijke medicatie bevat chemische verbindingen die je lever en nieren extra belasten. Aspirine werkt eveneens maagklachten in de hand. Als alternatief kan je koorts bestrijden met natuurlijke remedies zoals Lactoferrine (dat eveneens antiviraal en antischimmel werkt), cats clauw, zink, vitamine C, Glutathion antioxidant of Primaril (dat ook je natuurlijke weerstand bevordert).

Verkoudheid of toch iets anders dat er erg op lijkt?

Verkoudheidsklachten worden niet altijd veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Er zijn diverse andere stoornissen die vergelijkbare klachten veroorzaken, maar wel een aangepaste behandeling vereisten. Een correcte causagnose is essentieel om foute conclusies te vermijden en de precieze boosdoener te identificeren. 

Enkele voorbeelden van stoornissen die klachten opleveren die erg op verkoudheid lijken:

  • Bacteriële streptococcus infectie of schimmels die zich in de bovenste luchtwegen nestelen resulteren in gevolgsymptomen die in het begin erg op typische verkoudheidsklachten lijken en overgaan naar kortademigheid. Voor de bestrijding van schimmels en bacteriële infecties zijn specifieke remedies nodig, aangepast aan het infectietype. Ook warme en vochtige omgevingen wil je bij schimmels zeker mijden, want daar vermenigvuldigen ze zich eens zo snel. 
  • COVID-virus 
  • geïrriteerde slijmvliezen (bv. door droge of vervuilde lucht) en/of allergieën
  • sluimerende klachten zoals lekkende darm, maagproblemen, verstoord microbioom, … verzwakken je immuunsysteem, waardoor je natuurlijke weerstand slecht functioneert en je vatbaarder wordt voor allerhande ziekmakers die verkoudheidsklachten opleveren.

Voorkomen blijft beter dan genezen

Hoe beter je algemene gezondheid en natuurlijke weerstand, hoe kleiner de kans op terugkerende verkoudheden en andere kwalen. Je natuurlijke immuniteit beschermt je tegen de meeste ziekmakers én versnelt ook het herstelproces. Net daarom is een gezonde levensstijl met lichaam en geest in balans ontzettend belangrijk, de centrale focus van causopractie.

Zet vandaag de eerste stap

Benieuwd hoe goed je lichaamsfuncties nu functioneren en wat er beter kan? Een causopractisch/osteopathisch consult bij Topsportadvies in Lokeren of Zoutleeuw geeft je de nodige inzichten en tips om je fysiek, emotioneel en energetisch welzijn terug in balans te brengen. 

    

Reacties
Categorieën