Altijd honger of onverklaarbare gewichtstoename?
Te weinig energie, altijd honger of onverklaarbare gewichtstoename?
15 november 2017 
in Voeding
2 min. leestijd

Te weinig energie, altijd honger of onverklaarbare gewichtstoename?

Gewichtstoename zonder reden

Je eet bewust gezond en je beweegt voldoende en toch heb je energie tekort en altijd honger? Of vind je maar geen verklaring voor gewichtstoename ondanks al je inspanningen voor een gezonde levensstijl? Wel, zelfs voor onverklaarbare gewichtstoename en energietekorten is er meestal een logische medische verklaring te vinden. Welke dat juist is, moeten we natuurlijk verder onderzoeken, maar misschien zitten de leptine en gherline hormonen, slaapstoornissen of een verstoord bioritme er wel voor iets tussen. Klaar voor een woordje uitleg?

Waar komt wintervet vandaan?

De sombere wintermaanden hebben een rechtstreeks effect op onze gezondheid. Minder uren zonlicht, koude temperaturen en stress op het werk vergroten de kans op energieverlies en zelfs een emotionele dip. Dat je altijd honger hebt of toch minstens vaker zin hebt om iets te eten, is dan zeker niet onlogisch. Vooral zoetigheid en voortdurend sneukelen zal moeilijker te weerstaan zijn. Eten geeft ons namelijk energie en een fijn gevoel. Net de happy feelings die we vaak te kort komen in de wintermaanden. Dat emotie eten resulteert helaas snel in een laagje wintervet en extra kilo’s vlak voor de feestdagen. En die feestdagen zijn natuurlijk een culinaire verwennerij en dus een uitdaging van formaat als je net wat wou afslanken.

wintervet kerstmis

De medische uitleg

Een verstoorde hormonenbalans ligt vaak aan de basis van overgewicht. Vooral de hoeveelheid leptine en gherline hormonen moeten in verhouding blijven. Die sturen namelijk signalen naar de hersenen om een hongergevoel of verzadigingsgevoel op te roepen.

Wat het leptine hormoon met je lichaam doet

Leptine zal voornamelijk een te lage hoeveelheid opgeslagen vet signaleren. En vet is energie natuurlijk. Bij leptineresistentie door een laaggradige ontsteking of een primaire insulineresistentie bijvoorbeeld zullen er dus te vaak dergelijke signalen uitgestuurd worden, waardoor je altijd honger hebt. Net die resistentie kan bijgevolg een oorzaak van overgewicht zijn en meteen ook een alarmsignaal dat je een ontsteking of insulinestoornis aan het ontwikkelen bent. Ontstekingen afremmen en de insulinegevoeligheid herstellen, is daarom zeker aangeraden. Ook beweging op een nuchtere maag waarna je minstens 1 uur wacht tot de volgende eiwitrijke maaltijd kan de signaalfunctie van leptine tegengaan. Ook voedingssupplementen zoals vitamine D3, curcumine, omega 3 vetzuren en glutathion kunnen de leptinebalans verbeteren.

Wat gherline met je slaappatroon te maken heeft

Wanneer er gherline hormoon via de maagwand in de bloedbaan terecht komt, krijgen we trek in eten. Van zodra we beginnen eten, wordt de productie van dat gherline hormoon weer afgeremd en komt er leptine vrij. Zo wordt het hongergevoel afgeremd en komt er een verzadigingsgevoel in de plaats. Slaapgebrek zal echter een toename van ghreline teweegbrengen en bijgevolg ook meer hongergevoel opwekken. Slaapstoornissen kunnen dus ook een oorzaak van gewichtstoename zijn!

Zwaarlijvige mensen die een verstoord dag- nachtritme hebben, zullen daardoor nog meer last hebben van ongewenste gewichtstoename. Om bijkomend overgewicht tegen te gaan is het daarom erg belangrijk om een goede balans te zoeken tussen gezonde voeding waarbij ontstekingsbevorderaars zoals suikers geneutraliseerd worden, voldoende beweging én een gezond slaappatroon.

Hoe de precieze oorzaak vinden en wat kan je eraan doen?

Bij Topsportadvies kunnen we alle bovenstaande parameters analyseren met de Multiscan Pro. Deze full body scan analyse zal nauwkeurig weergeven welke resultaten uit balans zijn zodat we een gericht behandelingsplan kunnen uitwerken om je lichaam terug in topvorm te brengen via aangepast bewegings- en voedingsadvies.

Honger gekregen?

Heb je vragen over dit artikel of wil je meer te weten komen over onze full body scan en onze andere analyses en testen?

Reactie plaatsen